Csaknem ő lett VIII. Henrik hetedik felesége: Katherine Willoughby a hírhedt király jó barátja és bizalmasa volt

A feleségei kivégzései miatt hírhedt király, VIII. Henrik csaknem nőül vette Katherine Willoughbyt is.

kwcov
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha azt halljuk, VIII. Henrik, az jut eszünkbe, feleséggyilkos király, és erre az asszociációra bizony rá is szolgált a Tudor-házi uralkodó.

VIII. Henrik (1491-1547) ugyanis nem kevesebb mint hatszor nősült meg, és nejei közül nem mindenki járt olyan jól, hogy száműzetésbe kerüljön: kettejüknek is fejét vetette. Bár kevesen tudják, hat arája után egy hetedik is szóba kerülhetett volna Katherine Willoughby személyében, azonban a frigyre már nem kerülhetett sor a király halála miatt. Ugyan nem lehet tudni, hogy ő is úgy járt volna, vagy sem, ahogyan kivégzett elődei, de ha igen, akkor sorsa tagadhatatlanul szerencsésebben alakult, mint a királynéké.

VIII. Henrik korábbi feleségei

A király első felesége a bátyja özvegye, Aragóniai Katalin (1485-1536) volt, akitől VIII. Henrik az udvarhölgy, Boleyn Anna (1507-1536) miatt szeretett volna sebtében búcsút venni. Arra hivatkozva, hogy testvére feleségét vette el, érvényteleníttette a házasságot. Csakhogy az új frigy sem sikerült túl jól, miután Boleyn Anna nem szült neki fiút, VIII. Henrik fejét pedig újfent elcsavarták. Szeretőjét, Seymour Johannát (1508-1537) hamar beköltöztette a királyi rezidenciába, a második királynét pedig kiiktatta: mondvacsinált hűtlenségi vádakkal bebörtönöztette a Towerbe, és kivégeztette.

Seymour Johanna a szülése utáni komplikációk miatt elhunyt, így VIII. Henrik ismét új asszony után nézett. Klevei Annát politikai okokból vette el, de csak egy rövid ideig voltak házasok. Mivel portréképek alapján választotta ki, a dolog kétesélyes volt, és királyt, sajnos, csalódás is érte: az új királyné nem is hasonlított a képére, így néhány hónap után, jókora vagyoni kompenzáció fejében elváltak útjaik.

Ekkor Howard Katalin (1521-1542) volt a soros, aki VIII. Henrik két korábbi feleségét is ismerte. Boleyn Annának rokona, Klevei Annának pedig udvarhölgye volt, így már előtte is a király környezetében mozgott. A tizenéves Howard Katalint az uralkodó 49 éves korában vette nőül, ám idővel fény derült rá, hogy a fiatal királyné hűtlen volt hozzá, ezért házasságtörés miatt kivégeztette őt.

Az írói munkásságáról is híres Parr Katalin (1512-1548) volt VIII. Henrik utolsó felesége. Érdekes, hogy az édesanyja az uralkodó első nejének volt az udvarhölgye, és ő maga éppen Aragóniai Katalinról kapta a nevét. Az utolsó királyné valószínűleg féltében mondott igent a királynak, mert valójában nem belé volt szerelmes, hanem későbbi férjébe, Seymour Tamásba, Seymour Johanna testvérébe. Akárhogy is, VIII. Henrik haláláig az uralkodó mellett volt.

Katherine Willoughby a hetedik feleség lehetett volna

Mi lett volna, ha? Az ilyen kérdésekből mindig valami izgalmas kerekedik, egy alternatív befejezés, mely új árnyalatot ad az élet írta történeteknek. Ezt a kérdést VIII. Henrik esetében is fel lehetne tenni, hiszen, ismervén az előzményeket, feltételezhetjük, hogy egy idő után Parr Katalin helyére is új királynét választott volna. Ha így alakul, akkor nagy valószínűséggel Suffolk hercegnője, Katherine Willoughby lett volna a befutó, aki jó és közeli barátja volt VIII. Henriknek.

Erről, mint azt David Baldwin történész jegyzi, egy érdekes levélből tudni, melyet François van der Delft írt mesterének, V. Károlynak. Delft bátortalanul, de papírra vetette, ami az arisztokrata körökben akkoriban hírlett: egy lehetséges új királynőről pletykáltak.

Zavartan és félelmesen értesítem felségedet, hogy itt egy új királynőről szólnak pletykák, bár nem tudom, hogy miért, és hogy ez mennyire igaz. Vannak, akik a jelenlegi királynő szülésre való képtelenségének tulajdonítják ezt, de mások azt mondják, hogy nem várható változás, amíg a jelenleg folytatott háború tart. Madame Suffolkról sokat beszélnek, és ő maga nagyon támogatja az elképzelést; de a király viselkedése nem változott a királynő felé. Ez utóbbit, mint tudom, némileg bosszantják a pletykák - írta.

Madame Suffolk, vagyis Katherine Willoughby VIII. Henrik legközelebbi barátjának, az 1545-ben elhunyt Charles Brandonnak volt az özvegye. 14 évesen ment hozzá, amikor a férfi már az ötven felé közeledett.

Mivel Brandon és a király között szoros volt a viszony, Katherine gyakorta megfordult VIII. Henrik társaságában, aki szemlátomást kedvelte őt. Katherine-t mindeközben lenyűgözhette az élet szépségei iránt rajongó király, aki imádta a zenét, izgalmasan öltözködött, és még a humora is jobb volt, mint a férjének, Brandonnak.

Talán több is kialakult köztük, mint barátság, és lehetséges, hogy mindezt maga Charles Brandon is észrevette, ám diplomatikusan szemet hunyt a dolog felett, tartván a király bosszújától. Ez nem lett volna egyedüli jelenség, hiszen Boleyn Anna korábbi férje, William Carey is jobbnak látta ölbe tett kézzel végignézni, ahogyan a király elcsábította a feleségét.

Mivel azonban a barátja nejéről volt szó, VIII. Henrik valószínűleg nem érezte volna helyesnek, hogy nyilvános lépéseket tegyen Katherine Willoughby felé, ám jóllehet, szíve szerint már utolsó felesége előtti arája, Jane Seymour halálakor megtette volna.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A dolog akkor vált igazán érdekessé, amikor Charles Brandon meghalt. Katherine Willoughby szabad lett, miközben VIII. Henrik házassága Parr Katalinnal nem volt igazán jó. Nem szült neki fiút, és még a protestáns nézetei sem imponáltak a királynak. A konzervatív püspök, Stephen Gardiner fel is ajánlotta számára, hogy bizonyítékokat szerez a királyné ellen, hogy rásüthessék: eretnekségbe burkolt hazaárulást követett el. A királyné azonban esedezett VIII. Henrik bocsánatáért, bizonygatva, hogy ellenvéleményét csupán azért merészelte néhanapján kifejteni, hogy a vele folytatott diskurzusokból tanulhasson. Ez természetesen az uralkodó kedvére való magyarázat volt, és megenyhült Parr Katalinnal szemben.

Ma is talány, mit tervezhetett VIII. Henrik

Azt, hogy valójában mit is forgatott a fejében VIII. Henrik, és tervezte-e vagy sem, hogy kiiktatja feleségét, Parr Katalint, senki sem tudja ma, és nem tudhatta akkoriban sem. Az uralkodó élvezhette, hogy kizárólag ő ismerte terveit, és ő tartotta kézben a helyzet alakulását. Az is lehet, hogy valamelyest bizonytalan volt a dolgában, hiszen Katherine Willoughbyban is megvolt az a temperamentum, amit Parr Katalinban is kifogásolt. A végső döntést végül nem VIII. Henrik, hanem a végzet hozta meg, ugyanis 1547-ben a király meghalt.

Katherine Willoughby sorsa talán éppen így alakult jobban, hiszen nem ment hozzá a királyhoz, aki több feleségével is kegyetlenül elbánt. VIII. Henrik után néhány évvel, 1551-ben Brandontól született két fiát is elveszítette, akik súlyos betegségben haltak meg. Később Richard Bertie udvaroncnak mondott igent, akitől két gyermeke, egy fia és egy lánya született. 1580-ban hunyt el.

VIII. Henrik, a divatőrült

A király nemcsak a feleségeit, de ruháit is örömest váltogatta: imádott feltűnő holmikat viselni. A következő cikkben bemutatjuk néhány érdekes ruháját.

Ezt is szeretjük