Veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon: itt az intézkedések listája
Hivatalosan is életbe lépett a veszélyhelyzet Magyarországon.

megelozes-1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány az ország teljes területére a koronavírus elleni védekezés érdekében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten. Az intézkedést az operatív törzs javaslatának eleget téve hozták meg.

A miniszter közölte: a kormány jelen pillanatban nem tartja indokoltnak az iskolák bezárását a koronavírus terjedése miatt, de ha az élet- vagy egészségvédelem indokolja, akkor lépni fognak. Az egyetemeken azonban intézménylátogatási tilalmat vezetnek be, csak távoktatás keretében vehető igénybe az oktatás. Megtiltják a diákoknak a külföldi kirándulásokat is.

Az MTI beszámolója szerint beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre. A szlovén és az osztrák schengeni határon ehhez legkésőbb éjfélig határellenőrzést vezetnek be. Ezen országokból leállítják a vonatokat, buszokat, repülőket, kizárólag a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás.

Kivételt képeznek a fenti országokból érkező magyar állampolgárok, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el. Hatósági határozat írja elő, hogy az érintett személy a lakóhelyét két hétig nem hagyhatja el. A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.

Betiltanak minden 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényt, és az 500 főnél nagyobb kültéri programokat sem lehet megtartani. Ma éjféltől zárva tartanak a színházak és a mozik is. Gulyás újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, egyeztetnek az egyházakkal is, a misék és az istentiszteletek felfüggesztéséről még nem született döntés - írja az Index.

A veszélyhelyzet hetekig, de akár hónapokig is eltarthat a miniszter szerint, az intézkedések visszavonásig vannak érvényben. Gulyás Gergely jelezte, hogy a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák majd a részleteket.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Hatalmas átverés terjed a koronavírusról

Egyes posztok biztosnak mondott, de kétes forrásból származó, sokszor alaptalan információkat közölnek, és megosztásra buzdítanak, a felhasználók pedig jószándékúan, de meggondolatlanul továbbadják a hiteltelen kijelentéseket.

Ezt is szeretjük