Így látja a magyarországi koronavírus-helyzetet az egészségügyi államtitkár
Horváth Ildikó szerint egy kicsivel jobb helyzetben vagyunk, mint a körülöttünk lévő országok.

horvath-ildiko
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága szerdai ülésén Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy a koronavírus elleni védekezésben a rend és a fegyelmezettség kulcsfontosságú, hiszen a nemzet jövőjéről van szó. Kitért arra, hogy Európa több országában az látható, hogy későn hoztak meg bizonyos intézkedéseket, például iskolák bezárásáról, tömegrendezvények betiltásáról.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs most tett egy javaslatot a kormány számára, hogy Magyarországon időben hozzák meg a szükséges intézkedéseket. Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését tanácsolták a járvány terjedésének megakadályozására, ahogyan arról ma délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszámolt.

A koronavírus Magyarországon

Horváth Ildikó azt mondta: a koronavírus kevésbé tűnik ragályosnak, mint az influenza, illetve már tudjuk róla, hogy nem a kisgyermekekre, hanem az idősekre jelent igazán veszélyt. Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - tájékoztatása alapján kiemelte azt is, hogy a kézfogás nagyobb mértékben jelent fertőzésveszélyt, mint a cseppfertőzés.

Az államtitkár szerint egy kicsivel jobb helyzetben vagyunk, mint a körülöttünk lévő országok. Annak érdekében, hogy Magyarországon megakadályozzák a jelenleg még csak izoláltan megjelent fertőzések terjedését, a megelőzésen van a hangsúly. Közölte: bizonyos szempontból hasonlóan állunk a vírussal szemben, mint annak idején a spanyolnáthával, amely több embert ölt meg, mint a világháború.

Horváth Ildikó szerint a magyar hatóságok is járványra készülnek. Azon dolgoznak, hogy minimalizálják a megbetegedések számát, ehhez mindenki - parlamenti képviselők és valamennyi állampolgár - segítségére is szükség van. Felhívta a figyelmet arra, hogy a következő hetekben tudatosan, sokkal többször kell kezet mosni a magunk és a körülöttünk lévők egészségének védelme érdekében.

Az államtitkár kitért arra is, hogy külföldről tömegesen indultak el magyarok haza, Magyarországra. Tőlük azt kérik hozzátartozóik, ismerőseik védelmében, hogy két hétig maradjanak otthon.

Akcióterv és álhírek

Müller Cecília országos tisztifőorvos a laboratóriumi vizsgálatokról azt mondta: ezeket a WHO ajánlásai szerint meghatározott metodika szerint végzik, többet is az ajánlottnál. A lehetséges kontaktokat is megvizsgálják, elkülönítik - közölte.

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta: a fertőzések megakadályozása érdekében szükséges erők és eszközök rendelkezésre állnak. A tájékoztatásban az iskolarendőrök is részt vesznek, több mint négyezer emberrel. Hozzátette: az operatív törzs által korábban kidolgozott 28 pontos akcióterv megvalósításával jól állnak.

Kósa Lajos, a bizottság elnöke azt kérdezte, az emberek hogy kezeljék a témában megjelenő álhíreket, és hova forduljanak olyan kérdésekkel, hogy például lesz-e holnap tanítás. Válaszában az egészségügyi államtitkár kiemelte: a kormány a hiteles tájékoztatás érdekében létrehozta a www.koronavirus.gov.hu oldalt. Itt a legfrissebb hírek, adatok mellett számos gyakorlati tudnivalót is közzétesznek. A koronavirus@bm.gov.hu e-mail-címen pedig kérdésekre válaszolnak.

Budapesti intézkedések

A tömegközlekedést és a fővárosi intézményeket is érintő járványvédelmi lépéseket vezetett be és készített elő Budapest. A BKK határozatlan időre felfüggeszti járművein az első ajtós felszállást, az utasok minden ajtón felszállhatnak, elkerülve az esetleges tumultusokat. A BKV járatain még gyakrabban fertőtlenítenek - írták.

A főváros intézményeit felkészítették arra, hogy a kormány döntése esetén azonnali hatállyal felfüggesszék működésüket, rendezvényeiket. Ez érinti mindenekelőtt a budapesti színházakat, a mozihálózatot, a múzeumokat. A fővárosi hajléktalanellátó intézményeknek külön protokollt dolgoznak ki az ott dolgozók és a hajléktalan emberek egészségének védelme érdekében.

A vérellátó szolgálat is óvatos

Ma délelőtt az Országos Vérellátó Szolgálat minden olyan véradót kizár 30 napra a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt. A kiszűrés a külföldi terület elhagyásának időpontjától kezdődik. Azok a véradók, akik az elmúlt 30 napban külföldön jártak, a véradás területére sem léphetnek be. Amennyiben a terület elhagyását követően 30 napon belül nem jelentkeznek fertőzésre utaló panaszok, úgy ismét jelentkezhetnek véradásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magyarországon eddig 13 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 8 iráni, 1 brit, és 4 magyar állampolgár. A kormányzati portál adatai szerint szerda reggel 53-an voltak karanténban koronavírus gyanúja miatt, és a szakemberek 531 mintavételt végeztek.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Így tartsd távol otthonodtól a vírusokat

Kevesen tudják, mire érdemes ebben az időszakban odafigyelni, hogy a lakásunktól is távol tartsuk a kórokozókat. Íme pár fontos tipp, aminek segítségével sokat tehetünk a tiszta és biztonságos otthoni környezet kialakításáért.

Ezt is szeretjük