Magyarok ezrei halnak meg ebben a betegségben: ez a viselkedés növeli a kockázatot

Fontos dologra hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Vastagbélrák gyakorisága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon hal meg évente a legtöbb ember vastagbélrákban lakosságarányosan, pedig a betegség megelőzhető és szűrhető. Kutatások szerint a magyarok a vizsgálattól félnek, valamint a tradicionális férfi-szerepfelfogás is visszatartja őket a szűrővizsgálattól, pedig ez a betegség, ha időben észreveszik, nagy eséllyel gyógyítható.

Vastagbélrák gyakorisága

Évente egy kisvárosnyi ember - 5-6 ezer fő - hal meg hazánkban vastagbélrákban, ezzel lakosságarányosan világelsők vagyunk a vastagbélrák-halálozási statisztikákban. A daganat áldozatai között pedig lényegesen több a férfi, mint a nő. Egy kis odafigyeléssel és az étkezésünk átalakításával viszont csökkenthető lenne a betegség kockázata. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, dr. Sike Róbert belgyógyász-gasztroenterológus és Berki Krisztián olimpiai bajnok a betegség kiváltó okairól és a megelőzéséről beszélgettek az Affidea Magyarország sajtókerekasztal-beszélgetésén.

A vastagbélrák első tüneteiről ide kattintva olvashatsz részletesen.

A hagyományos magyar konyha sok kockázatot rejt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai szerint összefüggés van a feldolgozott húskészítmények rendszeres és túlzott fogyasztása, valamint a vastag- és végbélrák kialakulásának magasabb kockázata között. Egy friss kutatás szerint világszerte évente mintegy 34 000 rákos haláleset tulajdonítható a magas feldolgozotthús-tartalmú étrendnek.

GettyImages-1437830105
Fotó: David Gyung / Getty Images Hungary

A magyarok körében igen népszerű szalámik, kolbászok és felvágottak is hozzájárulhatnak a vastagbélrák magasabb kockázatához. Éppen ezért a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR javaslata az, hogy ezekből csak alkalmanként és keveset együnk. A magyarok, köztük elsősorban a férfiak ezzel szemben nemhogy nem kerülik ezeket az élelmiszereket, hanem rendszeresen fogyasztják. Ezen belül ráadásul 86 százalékban zsírosabb felvágottat, szalámit és kolbászt választanak, ha feldolgozott húskészítményről van szó, a nőknél ez az arány 80 százalék.

Kevesebb vörös hús és állati fehérje lenne a megoldás

A vörös húsok fogyasztása és a vastagbéldaganat magasabb kockázata közötti összefüggés kevésbé direkt, ugyanakkor fogyasztásában érdemes észszerű mértéket tartani. A hazai táplálkozási ajánlás iránymutatása szerint ez hetente legfeljebb 300-500 g főtt/sült (500-700 g nyers) vörös húst jelent. A magyarok jellemzően túl sok vörös húst fogyasztanak, a férfiak esetében a vörös hús teszi ki a húsfogyasztás több mint felét, nőknél ez az arány 41 százalék.

Ugyanakkor nem csupán a vörös hússal van a baj, az állati eredetű fehérjék fogyasztását is túlzásba viszik a magyarok. A WHO azt javasolja, hogy az elfogyasztott élelmiszerek legfeljebb fele tartalmazzon állati eredetű fehérjét (ide tartozik a tejtermékek és a tojás is), a magyar lakosság mégis jóval ezen arány felett fogyaszt ilyen termékeket: az általunk elfogyasztott ételek 63 százaléka tartalmaz állati eredetű fehérjét.

Egészségesebb étkezéssel és a korai szűréssel előzhető meg a baj

Azt már tudjuk, mit célszerű kerülni, ha csökkenteni akarjuk a vastagbélrák kockázatát, most nézzük meg, milyen bélegészséget támogató élelmiszereket ajánl a szakember.

- Számos élelmiszercsoportot ismerünk, amelyek a vastagbélrák megelőzését támogató, fontos tápanyagokat hordoznak. Ilyenek a hüvelyesek, a diófélék, az olajos magvak, a teljes értékű gabonák és természetesen a zöldségek, gyümölcsök. Az élelmi rostokban gazdag, kiegyensúlyozott összetételű, változatos étrend és a bőséges folyadékbevitel együttesen támogatják a bél egészségét is - mondja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. A szakember szerint a zöldségfélék és gyümölcsök bőséges, napi legalább 500 grammnyi mennyiségű fogyasztása bizonyítottan segít a daganatos betegségek megelőzésében. Ez a pozitív hatás a bennük lévő rostoknak, antioxidánsoknak és más biológiailag aktív anyagoknak, például az úgynevezett keresztesvirágú zöldségekben megtalálható indoloknak és izotiocianátoknak köszönhető. Az étkezésen túl az életmódunkkal is tudunk tenni azért, hogy csökkentsük a vastagbélrák kockázatát: a rendszeres fizikai aktivitás és a stresszkezelés bizonyítottan jó hatással vannak az egészségünkre, csökkentik az elhízás és számos krónikus betegség kockázatát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A rendszeres szűrés elengedhetetlen a kockázatok minimalizálása szempontjából.

- Tünetmentes állapotban érdemes elvégeztetni a szűrővizsgálatokat, mivel a vastagbélrák olyan típusú daganatos megbetegedés, amelynél ha észleljük a tüneteket, akkor nagy valószínűséggel már nagy a baj, és előrehaladottabb állapotban van a daganat - mondja dr. Sike Róbert, az Affidea Magyarország gasztroenterológus-belgyógyász szakorvosa. Hazánkban a vastagbélrák több mint kétszer annyi férfit érint, mint nőt, mégis a nők mennek el nagyobb arányban vizsgálatokra.

- Tapasztalatom szerint ennek oka a tradicionális férfi-szerepfelfogásban keresendő: egy férfi ne panaszkodjon, egy férfi nem lehet beteg sem, a betegségről sokan inkább nem is akarnak tudni, ezért nem járnak szűrésre sem - teszi hozzá a szakember. 

Berki Krisztián olimpiai bajnok a közelmúltban részt vett egy teljes körű vastagbélrák-szűrésen az Affidea Magyarországnál.

- Habár már sok műtétem volt életemben, a kolonoszkópiától tartottam. Viszont a hazai statisztikák annyira megdöbbentettek, hogy nem volt kérdés számomra, hogy részt veszek a kivizsgáláson. Félelmeimmel ellentétben nemhogy nem fájt, de még csak kellemetlen sem volt. Szerencsére negatív lett a vizsgálat, de tíz év múlva újra elvégeztetem - osztja meg tapasztalatait az olimpiai bajnok. A rendszeres szűrővizsgálatok évente akár több ezer ember életét menthetnék meg.

7 szupererős gyógynövény, aminek nagyon durva mellékhatásai lehetnek: ezért nem szabad túl sokat fogyasztani belőlük

Ezeket a gyógynövényeket csak megfontoltan szabad fogyasztani, mert rendkívül erős a hatásuk.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük