Hány éves vagy? Tudd meg, hol tart jelenleg az agyad a fejlődésben!
Gondoltad volna, hogy a korodnak ilyen sok köze van ahhoz, hogy éppen hol tart az agyad?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben úgy gondolják, hogy az agy az élet első két-három évében fejlődik a legtöbbet, és az ember ebben a korban a legtanulékonyabb. Pedig valójában a tinédzserkor a legérzékenyebb, hiszen a gyermeki - sokszor naiv - tudás ekkor kapcsol át gyakorlatias és érettebb ismeretekre. Ha a tízes éveid közepén, végén vagy a húszas éveid elején jársz, most formálódik az agyad nagyjából azzá, amivel életed végéig gondolkodsz majd.

Az agy sohasem szűnik meg változni

Alapvető működésbeli különbségek vannak egy tinédzser és egy felnőtt agya között, és bár az alakulás sohasem áll meg, a húszas években fokozatosan lassul az előző időszakhoz képest.

Mivel az agy hátulról előre fejlődik, az érzelmekért felelős hátsó lebeny sokáig meghatározza a cselekedeteidet - ezért van az, hogy a tinédzserek vakmerőbbek, és kevésbé törődnek tetteik következményével. Amikor az agy problémamegoldó első területe is fejlettebbé válik, gyakrabban döntesz racionálisan, és ez a kor előrehaladtával csak fokozódik.

Ezért könnyebb fiatalon tanulni

Bár a felnőttek jellemzően több részét használják az agyuknak, mint a tinédzserek, mégis könnyebben megy a tanulás fiatalon, mert ilyenkor az agynak még mindössze csak a 80%-a fejlődött ki, a maradékot pedig alakítani, formálni kell, és könnyebb feldolgozni egy új információt, majd elraktározni egy üres helyre, mint felülírni a régieket, vagy bezsúfolni közéjük valamit. Ráadásul a kognitív képesség és a memória is frissebb ebben a korban, mint később.

Értelem és érzelem

Annak ellenére, hogy a tinédzserek döntéseit még főként az érzelmeik befolyásolják, gyakran adódnak nehézségeik azok beazonosításával, megértésével. Ez nemcsak a saját érzelmek esetében van így: mások reakcióiban sem tudnak olyan jól olvasni, mint egy felnőtt, ezért tűnhetnek gyakran gorombának, önzőnek, máskor pedig elveszettnek.

Ezt is szeretjük