Szebbnek látnak mások, mint te saját magad? Egy egyszerű módszerrel kiderítheted!
Nagyon meglepő eredményt hozott egy egyetemi felmérés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyon divatos tevékenység a szelfizés, de amikor megosztod a magadról készített fotóidat, talán nem is sejted, hogy a kép nem csak a külsődről árulkodik. A Torontói Egyetem legújabb felmérése szerint az, hogy milyen gyakran töltesz fel önarcképet a közösségi oldalakra, arról árulkodik, hogy mennyire látod magad szépnek.

A kutatók arra jutottak, hogy minél többször szelfizik valaki, annál elégedettebb a megjelenésével, sőt, aki hetente kétszer-háromszor vagy ennél is gyakrabban megoszt saját magáról készített fotókat, az nagy valószínűséggel szebbnek hiszi magát, mint amilyen valójában.

Elmondták, hogy a notórius önfotózók általában vonzóbbnak találják magukat az általuk készített fényképeken, mint azokon, amiket mások lőttek róluk, különösen akkor, ha spontán fotóról van szó, vagy egy olyan pillanatról, amikor az alany nem tudta, hogy fényképezik.

Fontos számukra az is, hogy milyen visszajelzéseket kapnak: ha például nem érkezik rövid időn belül egy bizonyos mennyiségű lájk vagy elismerő komment, hajlamosak törölni a képet, és gőzerővel dolgozni azon, hogy egy jobb minőségű fotó szülessen róluk. Ezt aztán feltöltik, és ismét várják a hatást, míg végül elszaporodnak az oldalukon az olyan szelfik, amelyeken a külsejük már szinte nem is hasonlít a valódi megjelenésükre.

Az egyetem kutatói szerint ez is egyfajta önértékelési zavart jelez, ám ilyenkor nem az önbizalom hiányáról van szó: az ilyen típusú szelfizők kivételesen szépnek gondolják magukat, és csodálkoznak, amikor a világ visszajelzései nem ezt támasztják alá, emiatt pedig folyamatos versenyként élik meg a posztolást.

Ezt is szeretjük