Mi volt a kormány legrosszabb húzása?

Már most szavazhatsz!

Ezek voltak a legfontosabb és a legmegdöbbentőbb változások a politikában 2013-ban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A parlamenti választásokat megelőző évben, 2013-ban különösen sok változás történt. Új arcok és pártok jelentek meg, de régi ismerősök is újra felbukkantak a színen.

Az első legfontosabb és legnagyobb változás, ami idén bekövetkezett, az az alaptörvény negyedik módosításának hatályba lépése volt április 1-jén. Az országgyűlés márciusban fogadta el a 22 cikkből álló változtatást. Az alaptörvény negyedik módosítását az államfő, Áder János írta alá. Korábban civil szervezetek és diákok is sorozatosan demonstrációkat szerveztek, hogy kifejezzék ellenérzésüket, hiszen az előbbiek szerint a változások sértik a jogállamiságot, az utóbbiak pedig a hallgatói szerződés ellen tiltakoztak.

Személyi változások a kormányban

A korábbi nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György március 4-én került a Magyar Nemzeti Bank élére, ezzel leváltva Simor András korábbi jegybankelnököt. A Nemzetgazdasági Minisztérium élére így Varga Mihály került.

2013 februárja óta Hoffmann Rózsa a köznevelésért felelős államtitkár, ezzel lefokozták korábbi pozíciójához képest, ugyanis Hoffmann volt 2010-től az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára. Hoffmann Rózsa után az ELTE korábbi rektorát, Klinghammer Istvánt nevezték ki felsőoktatási államtitkárnak.

A volt fideszes frakcióvezető, Lázár János nem elég, hogy 2012-től a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, de 2013. szeptember 28-tól a Fidesz alelnökének is kinevezték. 

Régi arcok új szerepben

Kora tavasszal párttá alakult a Bajnai Gordon exkormányfő fémjelezte Együtt 2014, amely azóta - a szocialista párttal aláírt megállapodás révén - az egyik legjelentősebb politikai erővé nőtte ki magát.

A formációt a Bajnai vezette Haza és Haladás Egyesület, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Milla Egyesület, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoportból kinőtt mozgalom alkotja.

5 párt a Fidesz ellen - Mivel szeretnék megdönteni Orbán uralmát?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Párbeszéd Magyarországért - PM - néven pártot alapítottak a Lehet Más a Politikából - LMP - kivált politikusok is, akik a Bajnai-féle alakulattal fogtak össze a kormányváltás reményében. A szétválás után egyébként az LMP-é lett az első női többségű parlamenti frakció Magyarországon. A sokat hangoztatott összefogás egyébként nem nagyon megy a baloldali ellenzéknek, eddig csak a már említett MSZP és az Együtt-PM tudott megállapodni, de ők is csak arról, hogy egymás ellen nem indítanak jelölteket az egyes választókörzetekben. Sem közös lista, sem közös kormányfőjelölt nincs, és kihagytak a megállapodásból számos kisebb pártot, amelyek összesített támogatottsága azért számíthatna 2014-ben.

Vitatott döntések

2013-ban számtalan olyan döntés született, ami hagy némi kívánnivalót maga után. Ilyen volt például

- a Nemzeti Dohányboltokat létrehozó rendelet, 

- a földtörvény megszavazása,

- közoktatásban bekövetkezett változások, gondolva itt a tankönyvek vagy a tanárok fizetésének ügyére.

- nem utolsósorban a taxirendelet szeptemberi bevezetésére.

Jelen állás szerint az Együtt-PM szavazótáborával összemérhető erejű, jelenleg is a parlamentben lévő, szintén baloldali Demokratikus Koalíció például ajánlkozása ellenére nincs benne az összefogásban. Igaz, ennek vezetője a bukott miniszterelnökként számon tartott Gyurcsány Ferenc, akinek megosztó személye lehet, hogy több szavazót visz, mint amennyit hoz. 

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

De nem állapodtak meg az LMP-vel vagy az "ősliberális" Fodor Gábor minipártjával, a Magyar Liberális Párttal, illetve a lassan politikai celebnek számító Bokros Lajos formációjával, a Modern Magyarországgal sem.

Kép forrása: MTI, Koszticsák Szilárd

Ezt is szeretjük