Családbarát kormány? Orbán Viktor szerint igen

Néhány döntés ellentmond ennek

Orbán Viktor demográfiai programjáról beszélt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2013-as év második felében demográfiai programot indít a kormány, áll a kormany.hu oldalán.

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Ha a gazdasági növekedés lehetővé teszi, akkor demográfiai programot indít a kormány, ezt Orbán Viktor jelentette be május 7-én Győrben, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének győri kerekasztal-beszélgetésén.

Megdöbbentő statisztika

A programra azért van szükség, mert több mint negyedmillióval csökkent Magyarország népessége. Ezen a számon a bevándorlók segítenek, akiknek a jelentős részét a cigányság teszi ki, őket a németek és a román bevándorlók követik.

Ezeket az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal hozta nyilvánosságra 2013. március 28-án, a 2011. október 1-jei népszámlálás alapján. Magyarország lakossága jelenleg 9 millió 937 ezer 628 fő.

A népességszám fogyásának okai

Alapvetően egyharmaddal csökkentette a számot a nemzetközi vándorlás és a nyugati munkaerőpiac megnyitása. A fideszes Németh Zsolt az üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy a 2011-es lélekszám alatta marad az 1960-asnak. A lakosság növekedése csupán Pest és Győr-Moson-Sopron megyében figyelhető meg, ezzel szemben drasztikus fogyás Békés megyében történt az elmúlt tíz év során.

A 2011-es népszámlálási adatok alapján összességében 250 ezerrel kevesebb gyermekkorú él Magyarországon. A házasságkötések száma is csökkent, a családi állapotú népesség aránya 44,4%-ra esett a 2001-es 68%-ról.

A kormány intézkedései

- Nem fogadja el a kötelező óvodai éveket, ha a gyerek családi napközibe jár.
- A kismamákat nem védi jogszabály a munkahelyről való kirúgástól.
- Csupán 28 ezer forint a gyes összege
- Az új alaptörvény szerint családnak csak a házasságban élő párokat ismeri el. Rengeteg gyerek születik a kormány szerint nem családi körülmények közé, ami az anyagiakban is megmutatkozik.

Ezzel párhuzamosan emelkedett a hajadon nők és férfiak aránya, 2011-ben 32,6% volt, és száz családra 287 személy jutott, amíg tíz éve ugyanez az adat 291 volt. A családok 53%-ában nincs gyermek, a gyerekes családok több mint felében egy, egyharmadában két gyereket neveltek. A népességszámlálás alapján a 30 évesnél fiatalabb férfiak 90%-a nőtlen, és a 30 éves nőknek csak a 12%-a házas. Nőtt az időskorúak száma, a gyerekkorúak aránya pedig csökkent.

A program célja

Az alaptörvény negyedik módosítása szerint a családi kapcsolatok alapja a házasságban, valamint a szülő és gyermek viszonyban fogalmazható meg. Orbán Viktor miniszterelnök május 7-i beszédében kifejtette, hogy szerinte az európai elit szemét a család fogalmának értelmezése miatt szúrja Magyarország, és ezért tekinti fekete báránynak, hiszen ez a más együttélési formákat választók jogainak sértette. A kormányfő szerint akármilyen is lesz a válság után Európa, csak a családra épülhet. A kormány célja többek között még egy erős és sikeres középosztály megteremtése, és ezek az intézkedések ennek a rétegnek a megerősödését szolgálják.

A KDNP támogatja

A Kereszténydemokrata Néppárt demográfiai kabinetet hoz létre ezzel is segítve a bejelentett program megvalósulását - jelentette be Pálffy István május 9-i sajtótájékoztatóján. Előzetes információk szerint a programban helyet kap a családi adókedvezmény kiterjesztése, szociálpolitikai lépések és különféle lakhatási támogatások is.

Ezt is szeretjük