2014-ben 53 milliárdot költ majd a kormány a családokra

Varga Mihály bejelentette a költségvetési javaslatot

2%-os növekedést várnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az államháztartási törvény szerint a magyar kormánynak szeptember 30-ig be kell nyújtani a következő évi költségvetési javaslatot.

A nemzetgazdasági miniszter Varga Mihály így szeptember 30-án átadta a 2014-es gazdálkodási tervezetet Kövér László házelnöknek. 

Hogy néz ez ki számokban?

A tervezettel kapcsolatban a számokat már korábban elfogadta a kormány, amivel egy kiegyensúlyozott és stabil növekedést terveznek. A gazdasági növekedés várhatóan 2% körül alakul majd. Ehhez az államháztartás fegyelmezett és takarékos gazdálkodását társította a miniszter. 

Az államháztartás hiányát 2,9%ra tervezik, a pénzromlás mértékét pedig 2,4%-ra. Ezek a számok javuló és biztonságosabb finanszírozásra adnak majd lehetőséget. 

Rezsicsökkentés költségvetése

A nemzetgazdasági miniszter elmondása alapján a rezsicsökkentés egy olyan megoldás, ami az emberek mindennapi megélhetését teszi könnyebbé majd 2014-ben. Varga visszatekintett, hogy a rezsicsökkentéssel első körben január 1-től lett kevesebb a rezsi, amit az év közepén egy következő körben szintén meghúztak, és 2014-ben tovább folytatódik. Ezzel egy átlagos család szerinte 100 ezer forintot spórol meg. 

Családi adókedvezmény

A második nagy intézkedése a kormánynak a családi adókedvezmény kiterjesztése, amivel 260 ezer háztartás számára teszi lehetővé, hogy 230 milliárd forintot a családi adókedvezménnyel igénybe tudnak venni. Ezt korábban nem tudták megtenni a családok. Összességében a lépés azt jelenti, hogy 2014-ben összesen 53 milliárd forint marad a gyerekeknél a költségvetésből. 

Aki a családi adókedvezményt nem tudja teljes egészében az adójából igénybe venni, azoknak lehetővé teszi a kormány, hogy a nyugdíjjárulék vagy az egészségbiztosítási járulék terhére felhasználja. 

Erre ment el eddig 160 millió forint

Nézegess képeket!

Elolvasom

Gyerekszülésért diákhitel, munka és pedagógusbér

A harmadik nagy intézkedés, amit a kormány hozott, a diákhitel-tartozások elengedése abban az esetben, ha a hallgató gyereket vállal. Ehhez az állam 4 milliárd forinttal járul hozzá a gyerekvállalások növekedése érdekében. A költségvetés továbbá tartalmazza a közoktatásban részt vevők illetményalapjának a növelését, ami 160 ezer pedagógust érint, és 153,4 milliárd forint támogatást jelent ebben a szférában. A költségvetés tartalmazza a Start programban részt vevők kedvezményét is, ami 30 milliárd forintot jelent. Ezzel a munkanélküliek munkához vagy képzésben való részvételhez jutnak. 

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kormány további tervei

Varga elmondása alapján a nyugdíjakat az infláció mértékével, tehát 2,4%-kal növelik majd, továbbá megteremtették a fedezetet a gyed-extra bevezetéséhez. A Munkahelyvédelmi akcióterv intézkedései is hatályban maradnak, valamint a költségvetés tartalmazza a reálkeresetek növelésére vonatkozó számot is, így 2014-ben 2%-os gazdasági növekedésre számítanak. Így a nemzetgazdasági miniszter elmondása alapján a 2014-es költségvetés könnyebbé teszi a háztartásoknak a mindennapi megélhetést.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük