Újabb változtatás: így kellene regisztrálni 2014-ben

Mégsem menne házhoz a jegyző, a mozgássérültek otthon is regisztrálhatnának.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétfőre tervezett végszavazása előtt tovább módosulhat a választási eljárásról szóló előterjesztés: a parlament alkotmányügyi bizottsága támogatta azokat a fideszes zárószavazás előtti módosító javaslatokat, amelyek például mégsem tiltanák a pártok internetes hirdetéseit, és nem köteleznék a jegyzőket, hogy felkeressék a választópolgárokat a regisztrációról való tájékoztatás ügyében.

Mégsem megy házhoz a jegyző, otthonukban regisztrálhatnak a mozgássérültek

A testület kormánypárti többsége támogatta a választási eljárási törvényjavaslatot több frakciótársával együtt jegyző fideszes Lázár János azon módosító indítványát, amely szerint a jegyzőknek - az egységes javaslatban foglaltakkal ellentétben - a választások előtti évben mégsem kell majd szeptember 1. és december 31. között felkeresniük lakcímükön a választópolgárokat azért, hogy tájékoztassák őket a választójog gyakorlásának feltételeiről.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ehelyett azt javasolta, hogy a választópolgárokat a Nemzeti Választási Iroda tájékoztassa a névjegyzékbe vétel módjáról. Hogy mikor és miként, azt miniszteri rendelet határozná meg.

Szintén támogatta a bizottság Lázár Jánosnak azt az indítványát, amely fenntartaná a lehetőséget, hogy a mozgásukban egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk, illetve fogvatartásuk miatt korlátozottak otthonukban regisztráljanak. Az erről szóló kérelmüket az érintetteknek írásban kellene eljuttatniuk a jegyzőhöz, aki ezután felkeresné őket, biztosítva a feliratkozás lehetőségét.

Kereskedelmi médiában nem lehet hirdetni, az interneten igen

Az államtitkár javaslatára változhatnak a kampányszabályok is. Bár az Országgyűlés két hete támogatta, hogy a pártok a kereskedelmi médiában és az internetes hírportálokon se reklámozhassanak 2014-ben, a hírportálokat mentesíthetik a tilalom alól, így a nyomtatott sajtótermékekhez hasonlóan közölhetnének választási hirdetéseket. Ezt a kormánypárti képviselők mellett az alkotmányügyi bizottság jobbikos tagjai is a támogatták.

Lázár János javaslatára törölhetik a törvényjavaslatból, hogy a pártoknak ötezer aláírást kell összegyűjteniük a listaállításhoz az EP-választásokon. Indoklása szerint, mivel azok is adhatnak ajánlást, akik nem iratkoztak fel a választásra, érdemes a hatályos szabályozást fenntartani, azaz továbbra is 20 ezer ajánlás összegyűjtését feltételül szabni.

A regisztrációt bármelyik munkanap meg lehet ejteni

Az alkotmányügyi bizottság elfogadta a fideszes Gulyás Gergely zárószavazás előtti módosító javaslatát is, amely arra irányul, hogy a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó településeken is bármely munkanapon beadható legyen a feliratkozási kérelem. A törvényjavaslat csak hetente két munkanapon teszi lehetővé a regisztrációt.

Ezt is szeretjük