Fontos határidő közeleg: már csak pár napig regisztrálhat, aki levélben szavazna a 2022-es választáson

Már csak egy hétig lehet regisztrálni a levélben szavazásra.

D MTI20140324053
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már csak egy hétig regisztrálhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az áprilisi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra. Jelenleg több mint 444 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében - derült ki a Nemzeti Választási Iroda szerdai adataiból.

A tavaszi országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezendő országos népszavazáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ezután levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot - köztük az országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjait - a választópolgárhoz, aki a voksait levélben adhatja le.

Az NVI arra a címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt, de a választó dönthet a szavazási levélcsomag személyes átvétele mellett is.

Aki előzőleg már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes, és több esetben - például a szavazat leadásával - újraindul az érvényességi idő. A regisztrációra március 9-éig van lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára, illetve a népszavazáson szavazhatnak.

A Nemzeti Választási Iroda tavaly ősszel jogszabályi felhatalmazás alapján küldött tájékoztató levelet a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókról. Ebben azt javasolta azoknak, akik már regisztráltak, hogy ne felejtsék el bejelenteni, ha a regisztrációjuk óta változtak adataik, például azért, mert elköltöztek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az NVI arra is felhívta a határon túli szavazók figyelmét, hogy be kell jelenteniük külföldön az illetékes konzulátuson vagy Magyarországon a fővárosi kormányhivatalnál, ha elhalálozott a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, levélszavazásra jogosult rokonuk, az elhunyt ugyanis csak így tud lekerülni a levélszavazásra jogosultak névjegyzékéről.

A www.valasztas.hu oldalon olvasható tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely államokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről. Eszerint a már névjegyzékbe vett 444 182 választópolgárból legtöbben romániai (191 186), illetve szerbiai (67 730) értesítési címet adtak meg a regisztráció során.

Németországot 5052-en, az Amerikai Egyesült Államokat 1761-en, Kanadát 1330-an, Nagy-Britanniát 1142-en, Svájcot 1058-an, Ausztráliát 797-en, Svédországot 685-en, Magyarországot pedig 2680-an jelölték meg értesítési címként. Kettős állampolgárságot tiltó országot 23 061-en adtak meg értesítési címként, 143 071-en pedig e-mailes elérhetőséget jelöltek meg. A 2018-as országgyűlési választás idején 378 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

Kiemelt kép: 2018, MTI/Molnár Edvárd

Így kaphatod meg hamarabb az szja-visszatérítést

Van módja annak, hogy hamarabb megkapják a családok az szja-visszatérítést, ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be.

Ezt is szeretjük