Rengeteg balesetet okoz nyár végén: a rendőrség 6 legfontosabb tanácsa vadveszély idejére

Elkezdődött az őzek násza. A rendőrség a vadelütések veszélyeire hívja fel a figyelmet.

vadveszely
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország számos pontján július utolsó harmadára, augusztus első felére esik az őznász időszaka. Ilyenkor az őzek jóval aktívabbak, ugyanakkor figyelmetlenebbek és óvatlanabbak is, és ez fokozza a balesetveszélyt. Emiatt nem csak a táblákkal jelzett szakaszokon kell óvatosan közlekedni, hanem erdősávok, termőföldek mellett is, különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban.

Ebben az időszakban a nap bármely szakában találkozhatnak a közlekedők az állatokkal az utakon, akár a lakott területek közvetlen közelében is. Jellemzően nagy sebességgel ugranak a jármű elé, így a szokásosnál is nehezebb elkerülni a nem kívánt találkozást. Sokszor hirtelen, féktávolságon belül lép a vad az autó elé, ám nem mindegy, hogy milyen sebességről kell vészfékeznie a sofőrnek, és mekkora lesz az ütközés ereje. A rendőrség az alábbi tanácsokat adta a vadbalesetek megelőzése érdekében.

A rendőrség javaslatai vadveszély idejére

  • Lassíts! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia az autósoknak. Szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadon élő állatokat, a sebesség csökkentése segíthet.
  • Kapcsold be a biztonsági övet, és ne telefonálj! Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban vagy a következő bukkanó mögött.
  • Kapcsold fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthatsz át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsold le a reflektort.
  • Ám korlátozott látási viszonyok mellett, szürkületkor, illetve éjszaka a vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása nem jó döntés, hiszen ebben az esetben a vad a fény felé fordul, megdermed, és ezért nem tud időben kitérni az ütközés elől. Dudálj rá, ugyanis az állat az erős kürt hallatán megijed, és elmenekül.
  • Tarts nagyobb követési távolságot, és folyamatosan figyeld az út mindkét oldalát!
  • A vadbalesetek elkerülésének további hasznos eszköze lehet az ultrahangos síp, amelyet az autóra rögzítve a menetszél hoz működésbe.

Fotók: Getty Images

Mit kell tenni azonnal annak, aki állattal ütközik?

Ha már megtörtént a baj, tudni kell a teendőket, mivel a balesetet követően is sok múlik a sofőr lélekjelenlétén.

Ezt is szeretjük