Mit kell tenni azonnal annak, aki állattal ütközik? A kártérítés múlhat rajta
Sokan nem tudják, milyen esetben fizet a biztosító vadállat elütése esetén.

vad-elutese-vadkar-vaddal-utkozes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen körültekintő is a sofőr, egyes esetekben, különösen éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok idején, egy rossz pillanat is elég lehet ahhoz, hogy az autójával elüssön egy vadállatot, amely riadtan próbál átkelni az úton.

Egy nagyobb méretű vadállattal történő ütközés nemcsak az állatra, de az autóban ülőkre és a közlekedés többi résztvevőjére nézve is rendkívül veszélyes lehet, elég csak egy félrerántott kormányra gondolni. Szerencsésebb eset, amikor csak az autóban okoz kárt az ütközés. Ha már megtörtént a baj, tudni kell a teendőket, mivel a balesetet követően is sok múlik a sofőr lélekjelenlétén.

Mi a teendő vadállat elütése után?

Ha az autóban ülőknek fizikailag nem történt baja, csak az autót érte az ütés, akkor is fontos a megfelelő reakció. Elsőként mindig egy biztonságos helyet kell keresni, ahol megállhat az ember az autóval, lehetőleg minél közelebb a baleset helyszínéhez. Az elakadásjelző bekapcsolása és a fényvisszaverő háromszög kihelyezése után a rendőrséget kell felhívni, mivel az ütközés közlekedési balesetnek minősül.

A helyileg illetékes erdészetet vagy vadászatot nem kell értesíteni, azt majd megteszi a rendőrség, felszólítva őket arra, hogy a sérült állatot vagy a tetemet elszállítsák. A társaságnak az átvételről hivatalos bizonylatot is kell tudni adnia.

Tilos elmozdítani az állatot

Ha egy nagyvad a baleset áldozata, a sérült állatot nem szabad megközelíteni, az ijedtsége miatt ugyanis veszélyes lehet. Az állatot akkor sem szabad elmozdítani, ha az elpusztult az ütés miatt, mivel a rendőrség a baleset minden körülményét dokumentálni fogja, esetleges szemtanúi vallomással együtt. A helyszínről elvinni pedig különösen tilos az állatot, mivel az az érintett vadásztársaságtól való lopásnak számít, ami büntetőjogi pert vonhat maga után.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közlekedési szabályok betartása esetén ugyanakkor a balesetért nem vonható felelősségre a sofőr. A vadállományban esett veszteséget a vadásztársaságnak kell viselnie, míg az autóban okozott kárt az autó tulajdonosának, mivel a Polgári Törvénykönyv szerint a baleset ilyenkor veszélyes üzemek találkozásának számít.

Kártérítés helyett casco vagy vadkár-kiegészítő

Mivel a kötelező felelősségbiztosítás csak másik, biztosítással rendelkező járművek által okozott balesetekre terjed ki, a vadállat elütésekor ez sajnos nem opció. 

A kártérítés követelését is csak abban az esetben ítéli jogosnak a bíróság, ha bizonyíthatóan a vadásztársaság felelőssége az eset, ugyanakkor ezt ritkán ismerik el, és sokszor elintézhetik azzal, hogy a tájékoztatási kötelezettségnek eleget tettek a vadveszélyt jelző táblák kihelyezésével. Ráadásul esetenként az elütött vad értéke is magas lehet, amit a vadásztársaság kezdhet követelni, így végül patthelyzet alakul ki.

A gépjármű vezetőjének a biztosító akkor fizet, ha az autón casco biztosítás is van, ez ugyanis már kiterjed a kártérítésre. Abban az esetben, ha a vadásztársaság mégis felelősségre vonható, a biztosító magának intézi a pert, gyakorlatilag az általa megelőlegezett kártérítés fedezetére.

Szintén jó megoldás, ha a kötelező biztosításhoz vadkárra szóló kiegészítőt kötnek a gépjármű-tulajdonosok: ennek megléte esetén, a közlekedési szabályok betartása mellett a biztosító megfelelő fedezetet nyújthat a károk csökkentésére.

Arra figyelni kell, hogy a legtöbb biztosítónál 15 évnél idősebb autókra nem köthető ilyen kiegészítő. Az érvényesítés feltételeire is figyelni kell, például arra, hogy a biztosító által szerződésben meghatározott időn belül kell bejelenteni a károkat és csatolni minden szükséges dokumentumot a kárbejelentő laptól kezdve a fényképeken át a szerelő szakvéleményéig.

Teendők kátyúkár esetén

A közutak jelentős részét hivatalosan is rossz állapotúnak minősítették. Fontos tudni, mit tehetsz, ha az autódban kárt okoznak a kátyúk.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük