Hatalmas a balesetveszély, ha ezekre nem figyelsz: a rendőrség tanácsai nyárra

A hőségben a közlekedés résztvevőinek is nagyobb figyelemre, türelemre van szüksége.

vezet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közúti balesetek nyáron gyakran összefüggésbe hozhatók azzal, hogy a főszezon idején több közlekedő van jelen az utakon, mint más évszakban. Nem szabad elfelejteni, hogy ennek az évszaknak is vannak sajátos baleseti veszélyforrásai.

A közúti közlekedésben részt vevőket is megviseli a kánikula. Ilyen időben kockázatosabb a közlekedés, mivel a hőségben a járművezetők és a gyalogosok kevésbé összeszedettek, a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak a szabályszegésekre. A közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében fogadd meg a rendőrség tanácsait!

Mire figyelj nyáron?

A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is megnőhet a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidő növekedésében is jelentkezhet. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.

A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé alaposan néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön a volán mögé! Amennyiben feltétlenül szükséges elindulni, csak kipihent állapotban vezessen, álljon meg gyakrabban pihenni, felfrissülni!

Ha a járműved napos helyen parkol, indulás előtt szellőztesd át. Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot, a kocsiban mindig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítőital. Légy türelmes, vezess a szokottnál lassabban, körültekintőbben, tarts nagyobb követési távolságot!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az évszak egy másik sajátossága a hirtelen lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely szintén próbára teszi a legtapasztaltabb közlekedőket is. A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, továbbá fontos a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás. 

Összességében tehát a nyári forróság idején, ha teheted, kerüld a legmelegebb órákban való elindulást. A sebességhatárokat, a követési távolságot minden esetben tartsd be, a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól óvakodj. Az előzést szabályosan, előzésre alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsd végre!

Fotók: Getty Images

10 fontos KRESZ-kérdés kerékpárosoknak

Az autóval csak jogosítvány birtokában van lehetőség részt venni a közúti közlekedésben, ám az alapvető KRESZ-szabályok ismerete a kerékpárosok és a gyalogosok számára is kötelező, megszegésük szankciókkal is járhat.

Ezt is szeretjük