Színház, kutyaviadal és nyilvános akasztás - Így ütötték el az időt a messzi vadnyugaton

A régi vadnyugat kegyetlen hely volt. A polgárok rengeteg módját találták az olykor brutális, erőszakos szórakozásnak.

GettyImages-3350928

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindannyian ismerünk történeteket betyárokról, fegyverforgatókról, lövöldözésekről és párbajokról. A vadnyugati élet sok filmhez és könyvhöz nyújtott inspirációt. A sokszor vérfagyasztó mondák közül jó néhány alapja valós. A messzi nyugaton nem csak seriffek és vonatrablók éltek: hogyan tengették napjaikat az átlagos állampolgárok?

A munkásoknak, farmereknek, cowboyoknak és szalonmunkásoknak is szüksége volt egy kis kikapcsolódásra. Mindenki másképp eresztette ki a fáradt gőzt. Egyes tevékenységek ma is közkedvelt szórakozási formák, mások viszont enyhén szólva feszegetik a moralitás határait. 

Így ütötték el az időt a messzi vadnyugaton

Vadnyugat alatt az Amerikai Egyesült Államokat alapító 13 gyarmattól nyugatra fekvő területeket értjük. Ezeken a határvidékeken a rendfenntartás viszonylagos hiánya nagyobb szabadságot biztosított a lakóknak, mint az ország más területein. Ezért aztán sokszor illegális és hátborzongató módon ütötték el a szabadidejüket. Mutatunk négy közkedvelt tevékenységet a messzi vadnyugatból.

GettyImages-517206762
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Bordélyházak

Annak ellenére, hogy a 19. században a prostitúció illegális volt, a bordélyházak gyakori látványosságnak számítottak a határ menti városokban. A munkások, bányászok és vándormunkások egy kemény nap után jól akarták érezni magukat, és ezért nem féltek pénzt kiadni. Minél több pénzt adtak a lányoknak, annál nagyobb örömökben volt részük. A bordélyházak nagy népszerűségnek örvendtek és hamar a város központjává váltak. A bordélyházakat üzemeltető nők nagy üzletet csináltak, és abban a korban ez volt az egyetlen módja annak, hogy a határ menti nők pénzt keressenek és érvényesüljenek az egyébként férfiak uralta társadalomban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A madámon kívül a többi lányra sokszor sanyarú sors várt. Ekkoriban ugyanis számtalan örömlány halt meg szülésben és nemi betegségekben. Szinte minden bordélyházi dolgozó gondatlan, erőszakos és szadista férfiaknak volt kiszolgáltatva. 

Állatviadalok

Nem csak a nőkkel bántak kegyetlenül a vadnyugaton, a határvidéki emberek barbár természete az állatokra is kiterjedt. Az egyik legkeresettebb szórakozás a kutya- és kakasviadalok voltak. A viadalokhoz még lelátókat is készítettek, hogy minél nagyobb fizető közönség legyen. A küzdőteret csirkedróttal választották le a nézőtérről. Az agresszív kakasokat beengedték a küzdőtérre, és hagyták, hogy egymásnak essenek. A harcok általában rövidek, brutálisak és halálosak voltak. A szurkolást töméntelen alkohol és szerencsejáték követte. 

Harcoló kutyák (George Morland képe, 1800)
Harcoló kutyák (George Morland képe, 1800)

Más távol-nyugati területeken inkább a bika- és medveharcok terjedtek el, mivel a kakasokat és kutyákat túl jelentéktelennek tartották ahhoz, hogy nagy tömegeket vonzzanak be. A harcok során kaliforniai grizzly medvéket fogtak be, majd egy dühöngő bikával engedték össze a küzdőtéren. A két hatalmas állat életre-halálra küzdött egymással. Ez a fajta viadal nem a vadnyugati emberek sajátossága volt, már az ókori rómaiak is rendeztek hasonló csatákat. 

Nyilvános akasztás

A nyilvános kivégzések több népnek volt népszerű „szórakozása” volt. Az uralkodók mindig is élvezték a lehetőséget, hogy megmutassák, mi történik, ha valaki megszegi a törvényt. Mivel a messzi nyugaton gyakori volt a törvényszegés, az önbíráskodás ezen formája is gyakori időtöltésnek számított. A seriffek - a gyakran következetlen törvényvégrehajtás közepette - az akasztásokat használták fel hatalmuk megerősítésére. Egy erőszakos vonatrablót elkapni és megölni szelepként funkcionált a nyugati ember számára, a lakosok biztonságban érezték magukat tőle. A valóságban pedig a határ menti területek gyakran hosszú időkre bűnüldöző szervek nélkül maradtak.

Az akasztások bonyolult rituálék voltak. Az elítélteket menet követte, a rendőrök körbevették a megkötözött elítéltet. A helyi lakosok sértegették, káposztával dobálták a bűnözőket. Az akasztófánál a seriff felolvasta a férfi utolsó jogait. A hóhérhurkot a rendelkezésre álló legerősebb kötélből készítették, majd a tömeg kíméletlen éljenzése közepette az elítéltet kivégezték.

GettyImages-3351505
Fotó: Sasha / Getty Images Hungary

Minstrel show

A Minstrel show egy 19. században kifejlesztett színházi forma volt, amit a történészek a „faji sztereotípiák komikus megjelenítésének” szoktak nevezni. Az utazó színészek feketére sminkelték magukat, és különböző fekete, spanyol ajkú és indián sztereotípiákat játszottak el. A Minstrel show-k eredetileg New Yorkban kezdődtek, majd elterjedtek a határvidékekre is. Egyedi jelmezeket és sminkeket viseltek, amik az indián és spanyol  kultúrákról alkotott különösen káros sztereotípiákat népszerűsítették. A zenés- táncos előadások gyakran technikailag is bonyolultak voltak. A fajgyűlölő tartalom ma már megdöbbentő, népszerűségük pedig egy újabb emlékeztetője annak, hogy milyen kegyetlen volt akkoriban olykor az élet.

A kőkemény vadnyugati szalonlányok történetéért olvass tovább!

A 18. század elejétől egészen a 20. század elejéig tartott a vadnyugat korszaka, melyet ma már csak filmekből és könyvekből ismerhetünk. Ebben az érában dolgoztak a szalonlányok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük