Magyar nő volt az amerikai vadnyugat legendás alakja: Horony Mária Katalin sokszor húzta ki balhés párját a bajból
Horony Mária Katalint, azaz Big Nose Kate-et az egész vadnyugat ismerte az 1800-as évek második felében.

horony maria katalin cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Poros szalonokban iszogató férfiak, sarkantyús csizmák, talpraesett szalonlányok, verekedések és tűzpárbajok: a legtöbbeknek talán ezek jutnak eszébe a vadnyugatról a filmek alapján. Arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy bizony a banditák közt is akadtak nők, ráadásul a legendás alakok között volt egy magyar származású asszony is.

Horony Mária Katalin, avagy Big Nose Kate szerelmével, a hírhedt Doc Hollidayjel garázdálkodott az 1800-as évek második felében. A korábban prostituáltként dolgozó, talpraesett hölgy jól bánt a fegyverrel, és sokszor sietett balhés párja segítségére.

Megszökött erőszakos nevelőjétől

Horony Mária Katalin 1849-ben született a Magyar Királyság területén, életének első tíz évét itt is töltötte. 1860-ban családjával az amerikai Iowába költöztek, ahol az apa orvosként akart dolgozni, de a sors keresztülhúzta terveiket. A gyermekek hamarosan mindkét szülőjüket elvesztették, és nevelőszülőkhöz kerültek. Katalint egy Otto Schmidt nevű férfinél helyezték el, aki megpróbálta megerőszakolni a 16 éves lányt, ő azonban, hogy védje magát, egy fejszével ütötte le az erőszakos gondozót, majd elmenekült.

Családja elvesztése után prostituáltnak állt

Olyan messzire akart jutni, amilyen messzire csak tud, ezért gőzhajóra szállt, a Missouri állambeli St. Louis városába menekült. Először egy apácazárdában élt, majd férjhez ment, és fia született, de párja és gyermeke is elhunyt sárgalázban. A tragédiát követően prostituáltnak állt, majd Dodge Citybe költözött, és itt is egy bordélyházban dolgozott tovább. Ezután Texasba vitte útja, és itt kapta a Big Nose Kate, azaz a Nagyorrú Kati becenevet is. Szintén itt ismerkedett meg leendő párjával, Doc Hollidayjel 1877 körül egy szalonban. Az amerikai fogorvos jól ismert szerencsejátékos és fegyveres bandita volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A vadnyugat hírhedt párosa

Szinte első pillantásra egymásba szerettek, Doc Hollidayt lenyűgözte Katalin szépsége, a nőt pedig leginkább a férfi vakmerősége és kifinomultsága fogta meg elsőre. Mindketten lobbanékony, indulatos személyiségek voltak, az együtt töltött évek során sokszor szakítottak, majd újra összejöttek, és persze rengeteget balhéztak. A vadnyugat egyik leghíresebb párja lettek, Katalin pedig igazi legendává vált. Sokszor húzta ki problémás szerelmét a bajból, és ő maga is bátran rántott fegyvert, ha olyan helyzet adódott.

Megesett, hogy Hollidayt egy pókerjáték közben letartóztatták, mert leszúrt egy férfit, ezért Katalin tüzet gyújtott a városban, hogy elterelje az emberek figyelmét, és kiszabadítsa szerelmét. Pisztolyt fogott az őrökre, megszöktette társát, majd meg sem álltak egy másik városig két lopott ló hátán. Mindig megfogadták, hogy leállnak, de ezt sosem sikerült betartaniuk. Rendszeresen balhéztak, nem állt távol tőlük az erőszakos viselkedés, és előfordult, hogy veszekedéseik is elfajultak. 

Balra hátul Horony Mária Katalin, mellette Doc Holliday.
Balra hátul Horony Mária Katalin, mellette Doc Holliday.
Fotó: Pinterest

Szerelme halála után visszavonult

1881-ben Doc Holliday tűzpárbajba keveredett egy banda tagjaival, és bár többen meghaltak, ő szerencsés módon túlélte az esetet. Katalin pedig egy ablakból nézte végig az egész harcot. A férfi végül 1887-ben, 36 évesen hunyt el tuberkulózisban, és bár Katalin is visszavonult, továbbra is igazi legenda maradt. Egy évvel később férjhez ment egy George Cummings nevű, alkoholista kovácshoz, de házasságuk nem tartott sokáig. Ezután körülbelül harminc éven keresztül volt egy bányász házvezetőnője, munkaadója a halála után mindenét ráhagyta. Élete utolsó időszakát egy nyugdíjasotthonban töltötte, és 1940-ben, öt nappal kilencvenedik születésnapja előtt hunyt el.

A híres női kalóz élete

A 18. századi kalózhajók egyik szabálya általában az volt, hogy nők nem tartózkodhattak a fedélzeten. Néhány asszonyt azonban egyáltalán nem érdekeltek a hasonló kitételek: Anne Bonny, az 1700-as évek leghírhedtebb női kalóza például gyorsan elhallgattatta azokat, akiknek nem tetszett a jelenléte. Fiatalon került a legénység tagjai közé, és a Karib-tenger egyik legrettegettebb bűnözőjévé  vált szeretője, Calico Jack oldalán.

Képek: Wikipedia, Pinterest, Pinterest

Ezt is szeretjük