A leghíresebb női kalóz, Anne Bonny különös élete: az 1700-as évek hírhedt lázadója volt
A heves vérmérsékletű Anne Bonny mesterien forgatta a kardot, és férfi társait megszégyenítően harcolt.

anne bonny cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 18. századi kalózhajók egyik szabálya általában az volt, hogy nők nem tartózkodhattak a fedélzeten. Néhány asszonyt azonban egyáltalán nem érdekeltek a hasonló kitételek: Anne Bonny, az 1700-as évek leghírhedtebb női kalóza például gyorsan elhallgattatta azokat, akiknek nem tetszett a jelenléte.

Fiatalon került a legénység tagjai közé, és a Karib-tenger egyik legrettegettebb bűnözőjévé  vált szeretője, Calico Jack oldalán.

Már fiatalként is igazi lázadó volt Anne Bonny

Anne Bonny 1697-ben vagy 1698-ban született az írországi Corkban egy cselédként dolgozó anya és egy gazdag, nős ügyvéd, William Cormac gyermekeként. A férfi először titkolta törvénytelen lányát: fiúnak öltöztette, Andyként mutatta be, és azt hazudta, hogy az írnokának tanul. Nem sokkal később azonban kiderült az igazság, ezért úgy döntött, szeretőjével és Anne-nel Amerikába költözik.

Anne Bonny és Calico Jack
Anne Bonny és Calico Jack

A fiatal lány már kicsi korától igazi lázadó volt, anyja halála után pedig még hevesebbé vált. Mindig megvédte magát, az őt megerőszakolni akaró férfit például annyira megverte, hogy nem lehetett tudni, valaha felépül-e a sérüléseiből, de néha indokolatlanul is támadott. Előfordult ugyanis olyan is, hogy egy szolgálólánynak támadt késsel egy vita után. Tinédzserkorában kicsapongó életet élt, sokat ivott, az éjszakákat kocsmákban töltötte, apja pedig nagyon nem nézte jó szemmel a viselkedését. Megpróbált jó férjet találni Anne-nek, ő azonban egy szegény tengerészbe, James Bonnyba szeretett bele, akihez 1718-ban hozzá is ment. A házasságkötés után William Cormac kitagadta lányát, aki férjével a Bahama-szigetekre költözött, amit akkoriban a kalózok köztársaságaként tartottak számon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Karib-tenger rettegett kalóza lett

Ahogy telt az idő, a fiatal nő egyre jobban unta a házaséletet, elege lett abból, hogy férje besúgóként segít a kalózok nyomára bukkanni, és egyre több időt töltött a kocsmákban kalózok társaságában. Itt ismerkedett meg a hírhedt John Calico Jackkel is, aki hamarosan a szeretője is lett. Elszöktek a szigetről, és Anne csatlakozott párja legénységéhez. Akkoriban nem sok nő volt a kalózok között, a férfiak egy része pedig úgy gondolta, az asszonyok balszerencsét hoznak a tengeren, de Anne Bonny gondoskodott arról, hogy befogadják. Nem félt harcba bonyolódni azokkal, akik felemelték ellene a hangjukat, így a csapat nem tehetett mást, mint megszokta és elfogadta a jelenlétét.

Akárhányszor támadásba indultak, férfiruhát öltött magára: nadrágot, inget vagy tunikát viselt, karddal és pisztollyal fegyverezte fel magát. De nemcsak úgy öltözött, mint a férfiak, hanem gyakran úgy is viselkedett, sőt kegyetlenségében túl is tett ellenkező nemű társain. Végül aztán úgy alakult, hogy nem ő lett az egyetlen nő a fedélzeten: egy összecsapás után Calico Jack úgy döntött, meghívja magukhoz a meghódított hajó legénységét. Köztük volt egy szintén férfiruhába öltözött hölgy, Mary Read is. A két nő között később nagyon jó kapcsolat alakult ki, egyes források szerint szeretők is lettek, de csak rövid időre. Nagyon hasonlóak voltak, megegyezett a vérmérsékletük, mesterien forgatták a kardot, és férfiakat megszégyenítő bátorsággal, ügyességgel harcoltak. Nagy hírnevet szereztek maguknak, csapatukkal uralták a Karib-tengert. 

1720-ban a jamaicai kormányzó vérdíjat tűzött ki a legénység tagjainak fejére, Jonathan Barnet kapitány pedig megtámadta őket. A rajtaütéskor a csapat túl részeg volt ahhoz, hogy küzdjön, leginkább csak a két nő szállt harcba, de végül elfogták őket. Mindenkire kivégzés várt volna, Anne és Mary azonban azt állították, hogy várandósok, ezért megkímélték őket. Mary Read a börtönben hunyt el, Anne életének többi részét pedig homály fedi. A kivégzést elkerülte, egyesek szerint valóban gyermeket szült, de olyan elméletek is keringenek, melyek szerint új személyazonossággal ismét kalóznak állt. Halálának oka és ideje azóta is ismeretlen.

Az utolsó női szamuráj története

A szamuráj szóról mindenkinek szinte azonnal férfiak ugranak be, pedig valójában számos bátor harcos nő is élt a történelem során. Japánban bőven akadtak olyan hölgyek és asszonyok, akik keményen kivették részüket a csatákból. Közéjük tartozik az utolsó szamurájok egyike, Nakano Takeko is.

Ezt is szeretjük