Évekig a padláson rejtegette szeretőjét a gazdag textilgyáros felesége: Dolly Oesterreich különös története
Dolly Oesterreich szerelmi életéből nagy botrány lett az 1900-as években.

dolly oesterreich cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1900-as években mindenki ledöbbent a gazdag textilgyáros, Fred William Oesterreich feleségéről szóló híreken. Dolly Oesterreich férje halála miatt lett gyanús a rendőrségnek, akik többször is őrizetbe vették.

Később kiderült, az asszony több mint tíz éven keresztül rejtegette szeretőjét először férjével közös lakásában, majd özvegyként saját otthonában. Otto Sanhuber ezalatt az idő alatt szinte alig mozdult ki a házból.

Az elhanyagolt feleség és a szerelő megismerkedése

Walburga "Dolly" Oesterreich 1880-ban született német bevándorló szülők gyermekeként. A wisconsini Milwaukee-ban nőtt fel, családja nagyon szerény anyagi körülmények közt élt. 12 éves korában kezdett Fred William Oesterreich textilgyárában dolgozni, vonzó, karizmatikus lányként pedig egy idő után a férfi figyelmét is felhívta magára. 17 éves kora körül össze is házasodtak a gazdag gyártulajdonossal, ám kapcsolatuk egyáltalán nem volt boldog.

Dolly Oesterreich és Otto Sanhuber
Dolly Oesterreich és Otto Sanhuber

Fred sokat dolgozott és ivott, nem foglalkozott feleségével, az asszony pedig szeretőkkel vigasztalódott, azonban életének igazán különös része csak 33 éves korában kezdődött. Történt ugyanis, hogy Dolly varrógépe elromlott, ezért felhívta férjét, aki megígérte neki, hogy küld egy szerelőt a házhoz, hogy megjavítsa. Végül a 17 éves Otto Sanhuber érkezett Dollyhoz, aki a férfi gyárában dolgozott. A nő állítólag rögtön elcsábította őt, egy selyemköntösben és egy harisnyában nyitott neki ajtót - így kezdődött hosszú évekig tartó viszonyuk, ami egy idő után nagyon bizarr szituációvá alakult.

A padlásra költöztette szeretőjét

Kezdetben még szállodákban találkozgattak, de ez egy idő után mindkettőjük számára túl macerássá vált, ezért hamarosan már az asszony otthonában zajlottak légyottjaik. A szomszédok viszont egy idő után gyanakodni kezdtek a fiatal látogatóra, ezért a nő azt hazudta nekik, hogy Otto csupán férje mostohatestvére. Tudták, hogy a helyzet egyre kockázatosabb, a lebukás esélye pedig egyre csak nő, ezért más tervet kellett kieszelniük. Dolly elhatározta, felköltözteti szeretőjét a házuk padlására, így ugyanis nem láthatják majd állandóan a környéken élők. A fiatal férfi felmondott a gyárban, és felköltözött rejtekhelyére. Innentől kezdve szinte sosem hagyta el a házat: napközben a nővel volt, még a teendőkben is segített neki, éjszaka pedig a padláson bujkált, ahol sokat olvasott, illetve saját történeteinek írásával foglalkozott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Öt éven át éltek így, ám Fred 1918-ban úgy döntött, ideje lenne eladni a házat, és Los Angelesbe költözni. Dolly igyekezett mindent úgy intézni, hogy titkos kapcsolatát továbbra is fenntarthassa. Talált is egy ingatlant, aminek szintén volt padlása, Ottót pedig már a költözés előtt odaküldte, hogy rejtőzzön el. A terve sikeres volt, így még további négy éven keresztül folytathatták viszonyukat: a fiatal férfi továbbra is velük lakott, miközben a férj mit sem sejtett az egészről.

9 év után buktak le a férj előtt

1922-ben Otto meghallotta Dolly és Fred veszekedését, ezért fegyverrel a kezében leszaladt a szobába. A férj felismerte őt, és nagyon feldühödött, a dulakodás pedig addig fajult, hogy Otto meglőtte Fredet. A két szerető bepánikolt, Otto hirtelen döntésében bezárta párját a szekrénybe, majd magával vitte a fegyvereket - így biztosított alibit az asszonynak. Dolly azt mondta a rendőröknek, hogy betörtek hozzájuk, a rabló lelőtte férjét, és elvitt néhány értékes holmit, majd bezárta őt, és elmenekült. Bár nem hittek neki, mivel nem volt ellene bizonyítékuk, nem tehettek semmit.

Dolly özvegyként új házba költözött, és bár már nem lett volna muszáj bújtatnia Ottót, ő továbbra is a padláson lakott saját akaratából, az asszony pedig új szeretőt szerzett magának Herman S. Shapiro ügyvéd személyében. Otto eközben megjelentette néhány történetét, írógépet vásárolt magának, és tovább írt a rejtekhelyén. Az asszony nem elégedett meg két férfival sem. Shapiróval kevés időt tölthetett munkája miatt, így egy Roy Klumb nevű úriemberrel is viszonyba bonyolódott - őt leginkább arra használta, hogy megszabaduljon a férje meggyilkolása során használt pisztolyoktól. Az egyiket a LaBrea kátránygödrökbe dobták, a másikat szomszédjuk kertjében ásatták el.

Egy újabb szerető juttatta börtönbe az asszonyt

Miután azonban Dolly szakított Klumbbal, a férfi úgy döntött, beszámol mindenről a rendőrségnek. Megtalálták a fegyvereket, az asszonyt pedig őrizetbe vették, de végül nem tudták rábizonyítani a gyilkosságot. A nő a börtönben töltött idő alatt megpróbálta rávenni Shapirót, hogy vegyen ételt a padláson lakó Ottónak, és jelezze neki, hogy lejöhet, miközben mindvégig azt hazudta róla, hogy az ő eltitkolt mostohatestvére. A szerető végül bevallotta az ügyvédnek, milyen kapcsolat is van köztük valójában. Shapiro azt tanácsolta neki, tűnjön el az életükből, Dollyt pedig szabadon engedték. Hét évvel később viszont az ügyvéd és a nő kapcsolata nagyon megromlott, ekkor Shapiro úgy döntött, beszámol a rendőrségnek az összes információról, ami addig a birtokába jutott. Ekkor újra eljárás indult Dolly és Otto ellen gyilkosság vádjával, de végül mindketten büntetés nélkül távozhattak a bíróságról.

Dolly ezután eltűnt a nyilvánosság elől, 1961-ben, nyolcvanévesen hunyt el Los Angelesben.

Lenin szerelmi háromszöge

Vlagyimir Iljics Uljanov, azaz Lenin magánéletét sokáig homály fedte. Szerelmi életének részleteit nem igazán firtatták akkoriban, és ő is igyekezett ügyelni arra, hogy a lehető legkevesebb információ szivárogjon ki róla. Csupán annyit lehetett róla tudni, hogy Nagyezsda Krupszkajával él házasságban, de a hivatalos források és a történészek szerint szerette a nőket, sokat udvarolt, és volt egy hosszabb időszak, amikor szerelmi háromszöget tartott fenn. Persze mindez erősen ütközött a róla kialakult képpel, így nem véletlenül hallgatott róla mindenki.

Képek: Pinterest, Pinterest, Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük