A Föld térképét is eljuttatják az idegeneknek a tudósok: hamarosan újabb üzenetet küldenek az űrbe

A kutatók többsége szeretne kapcsolatba lépni az idegen életformákkal, de vannak, akik elítélik ezt.

idegen-civilizáció1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak az emberek nagy többségét, hanem a kutatókat is folyamatosan foglalkoztatja az a kérdés, hogy vajon létezik-e a Földön kívül is civilizáció, és ha igen, akkor hol élnek, hogyan élnek, és hogyan lehetne velük felvenni a kapcsolatot.

Ez a téma fontos volt már akkor is, amikor az űrkutatás még csak gyerekcipőben járt, 1974-ben elküldték az első üzenetet a világűrbe, amit kifejezetten az idegeneknek szántak. Az arecibói üzenet egy rádióüzenet volt, amit a Messier 13 nevű gömbhalmaz felé sugároztak a Földről. Most újból megpróbálnak egy hasonló küldeményt feljuttatni.

Ezeket üzenik az idegen civilizációknak

Az IFLScience információi szerint a NASA ismét azt tervezi, hogy üzeneteket juttat el a világűrbe, hogy azok talán egyszer egy idegen civilizációhoz elérnek, és azok értelmezni is tudják őket, így talán sikerül majd kapcsolatba lépni velük. A Beacon in the Galaxy (BITG) üzenetnek nevezett küldemény a tervek szerint sokban hasonlít majd az arecibói üzenethez, de fejlettebb, és részletesebb információkat tartalmaz. 

idegen-civilizáció2
Fotó: Geraint Rowland Photography / Getty Images Hungary

A projekt vezetője, Jonathan Jiang szerint a javasolt üzenet alapvető matematikai és fizikai fogalmakat tartalmaz egy univerzális kommunikációs eszköz létrehozására, valamint a Földön élő élet biokémiai összetételére vonatkozó információkat, a Naprendszer időbélyegzett helyzetét a Tejútrendszerben az ismert gömbhalmazokhoz képest, valamint a Naprendszer és a Föld felszínének ábrázolásait tartalmazza. Bár sokan támogatják az idegen civilizációk felkeresését, számos olyan tudós van, akik kifejezetten ellenzik ezt. Erre a leghíresebb példa Stephen Hawking, aki egyszer óva intett attól, hogy megpróbáljanak kapcsolatba kerülni egy idegen civilizációval. Hawking megvizsgálta az emberi történelem egy aspektusát, és felfigyelt egy kellemetlen tendenciára, amely akkor fordulhat elő, ha két civilizációt bemutatnak egymásnak: a konfliktusra, az erőszakra és az uralomra.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Különös repülő tárgyakat vettek videóra a Csendes-óceán felett

Senki nem jött rá, mik lehettek ezek az azonosítatlan repülő tárgyak, de vannak elgondolkodtató ötletek rájuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük