Furcsa családi titokról mesélt egy férfi: a rejtélyes gabonakörökhöz van köze
Az összeesküvés-elméletek ellenére kiderült, hogy az űrlényeknek semmi köze nem volt a gabonakörökhöz.

gabonakör nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már évekkel ezelőtt tisztázták a rejtélyes gabonakörök eredetét, mégis sokan vannak, akik nem szeretnék elhinni a magyarázatot. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy két egyáltalán nem földönkívüli, hanem valódi humanoid lény több mint tíz éven át trollkodott az egész világgal.

Az első gabonakörök 1978-ban borzolták fel a kedélyeket a világban, de később kiderült, hogy csak egy hoaxról volt szó. 1991-ben a winchesteri Dave Chorley és barátja, Doug Bower beismerték, hogy ők álltak a jelenség hátterében, maguk készítették az űrlényeknek tulajdonított jeleket.

Pusztán egy kötél és palló segítségével nyomkodták meg a gabonaszálakat, és formázták a köröket. Ezt természetesen alapos tervezői munka előzte meg. Ugyan a világ több részén is megjelentek a gabonamezőbe létrehozott furcsa geometriai minták, feltehetőn a két trükkös fickó munkásságának rajongói alkották - ez az örökségük a világ számára.

Végig az édesapja állt a gabonakörök hátterében

Dave Chorley fia, Jim nemrégiben a BBC-nek beszélt édesapja nem mindennapi munkásságáról. Jól emlékszik rá, hogy az emberek úgy hitték, a rejtélyes gabonakörök mögött az ufók állnak, azonban Jim számára a válasz végig csupán egy karnyújtásnyira volt, hiszen apja kreálta őket hajnali, lopott óráiban.

Szakértők vizsgálják a gabonaköröket 1990-ben Salisbury városa környékén.
Szakértők vizsgálják a gabonaköröket 1990-ben Salisbury városa környékén.
Fotó: Derek Hudson / Getty Images Hungary

- Meglepett, mivel soha nem gondoltam volna, hogy édesapám lenne felelős a gabonakörökért. Aztán amikor utólag végiggondoltam, rájöttem mennyi minden utalt erre. Például, hogy péntek esténként nem volt otthon, és ezek a gabonakörök általában rejtélyes módon midig péntek este képződtek. Apám olyan hajnali 4 és 5 között érkezett haza, és egy kis darab gabonát rakott a konyhaasztalra.

Jim édesapja tíz évet töltött azzal, hogy barátjával, Douggal együtt ezeket a mintákat elkészítsék. A páros élvezte, hogy bedőlnek az emberek az átverésnek, miközben ők csak művészi alkotásokat hoztak létre. Úgy fogták fel, hogy ez a legnagyobb vászon, amit csak használhattak.

Doug Bower azt nyilatkozta még 1999-ben a BBC-nek, hogy a gabonaköreiket a kutatók mindenféle temetkezési helyekkel és ősi tradíciókkal hozták kapcsolatba, pedig valójában semmi sincs ott. Egyszerűen annyi történt, hogy a gabonamező ötlete még jobban bejött, mint hitték volna, és jót szórakoztak. Miután azonban már globális figyelmet kapott a tréfás páros, elhatározták, hogy előállnak az igazsággal.

Szinte biztosak voltak abban, hogy ha tisztázzák a helyzetet, az emberek kételkedve fogadják majd. Nagy felhajtás lett belőle, még Európa-szerte is körbeutaztak, és mesélték a történetüket, hogyan kreálták a gabonaköröket. De a visszajelzésekre nem voltak felkészülve. Sokan elégedetlenek voltak a rejtély valódi hátterével.

- Megértem, miért van szükség az embereknek a varázslat világára, ahogy én is hiszek a varázslatban még úgy is, hogy most itt ülünk a gabonakör közepén. Egyszerűen mágikus érzés - mondta Dave fia, Jim a BBC-nek. A gabonakörök szentimentális értékkel bírnak számára.

- Ma már tudom, hogy apámék találták ki, ők állnak a misztikus legenda mögött. Ahogy besétálunk egy ilyen körbe, azonnal eszembe jut az édesapám, amitől mosolyra húzódik a szám. És jó látni azt is, ahogy a látogatók körbenéznek. Jó tudni, hogy az öröksége tovább él.

A cikk az ajánló után folytatódik

Máig nincs magyarázat, hová tűntek el nyomtalanul az emberek: 5000 katonát nyelt el a föld

Hová tud eltűnni ötezer római katona? Jogos a kérdés, hiszen több ezer ember egyidejűleg mégsem válhat köddé. Az időszámításunk szerinti 108-as eset mégis ilyen volt: egy légió, mely Angliában, Yorkban állomásozott, szőrén-szálán eltűnt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük