A Naprendszerünkön kívülről érkezett látogatót szúrt ki egy amatőr csillagász

A véletlenül felfedezett üstökös egy másik bolygórendszerből származhat.

ustokos
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy feltehetőleg a Naprendszerünkön kívülről érkezett üstököst fedezett fel egy amatőr csillagász - jelentette be a Harvard Egyetem Kisbolygókutató Központja - MPC -, megjegyezve, hogy a 2017-ben azonosított Oumuamua után ez lehet a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

Az égitest a jelek szerint - a tökéletes körtől jelentősen eltérő - hiperbolikus pályán mozog, ami arra utal, hogy egy másik bolygórendszerből származhat - írja a BBC hírportálja. A C/2019 Q4 - Boriszov - nevű objektumot augusztus 30-án fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban. Az égitest akkor nagyjából 450 millió kilométerre volt a Naptól.

boriszov-ustokos
Fotó: NASA

A vöröses színű Oumuamuát 2017 októberében fedezték fel, és eleinte üstökösként sorolták be hiperbolikus röppályája miatt. A későbbi megfigyelések során azonban megállapították, hogy nincs porcsóvája, és nem bocsát ki gázt, tehát az üstökösök tulajdonságai nem jellemezték. A Boriszov ezzel szemben láthatóan aktív üstökös a mag körüli gázfelhővel - kómával - és csóvával.

Az apró, halvány Oumuamuával ellentétben az újonnan felfedezett égitest nagy méretű, nagyjából 20 kilométer átmérőjű, és fényes. Az Oumuamuát csak viszonylag rövid ideig, 2018. január 2-ig tudták nyomon követni a csillagászok, amíg az objektum el nem tűnt a legerősebb űrtávcsövek látóköréből is. A Boriszov viszont még csak közeledik a Naprendszer felé, ami azt jelenti, hogy a kutatóknak legalább egy éve lesz a megfigyelésére.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Ilyen fotók még sosem készültek a napfogyatkozásról

Albert Dros fotós ahelyett, hogy pusztán állóképet készített volna, inkább beállította modelljét különböző pozíciókba, mintha az hozzá tudna érni az égitesthez. A végeredmény lenyűgöző.

Ezt is szeretjük