Szuperföldet találtak a közvetlen közelünkben - Lakható is lehet a kutatók szerint
Elképzelhető, hogy a közelmúltban felfedezett szuperföldön adottak az élet feltételei.

szuperfold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szuperföldre bukkant a NASA exobolygókra specializálódott űrszondája, a TESS. A Naprendszerünktől mindössze 31 fényévre található objektum a GJ 357 törpecsillag körül kering, körülbelül hatszor nagyobb, mint a Föld, és 55,7 nap alatt kerüli meg a gazdacsillagot. Lisa Kaltenegger, a Cornell Egyetem Carl Sagan Intézetének munkatársa úgy véli, nem kizárt, hogy az égitest alkalmas az életre.

A szakértő és kutatói csapata az év elején bukkantak rá a GJ 357 d névre keresztelt bolygóra, amikor egy másik, GJ 357 b elnevezésű, a Földnél jóval forróbb exobolygót tanulmányoztak a TESS adatai alapján. Kaltenegger a USA Today-nek azt mondta: amennyiben a most felfedezett szuperföld megfelelően vastag légkörrel rendelkezik, elképzelhető, hogy a víz folyékony halmazállapotban maradhat fenn a felszínén.

Erre utal az a tény is, hogy a GJ 357 d a gazdacsillag lakható zónájában fekszik. Ám a NASA számításai szerint abban az esetben, ha az objektumnak nincs meg a kellő vastagságú atmoszférája, nagyjából -64 Celsius-fok lehet a felszínén, így legfeljebb jég formájában található rajta víz.

Lisa Kaltenegger arról is beszélt, hogy a következő években két új teleszkóppal kezdik majd keresni az élet jeleit a GJ 357 d-n. A szuperföld az exobolygók egy feltételezett kategóriája, melynek tömege nagyobb Földünkénél, de könnyebb, mint a Naprendszer legkisebb óriásbolygóié. Csillaguktól elég sugárzást kapnak, hogy a légkörük gáztartalmának nagy része el tudjon párologni, így ne váljanak gázóriásokká. A feltételezések szerint az ilyen bolygók felépítése a Földéhez többé-kevésbé hasonló.

Képek: NASA

Képeken a marsi napfelkelte és naplemente

Az InSight körülbelül 13 óra különbséggel készítette a képeket a robotkarján található kamerával. Mivel a Nap sokkal messzebb van a Marstól, mint a Földtől, az emberek számára szokatlanul kicsinek tűnik a felvételeken.

Ezt is szeretjük