Elképesztően fényes üstököst láthatunk jövőre - Ekkor lesz érdemes figyelni az eget

2024-ben egy újonnan felfedezett üstökös közelít majd felénk. Csillagászok szerint a szokásosnál is fényesebb lesz.

Üstökös lesz látható 2024-ben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az üstökösök a nap közelébe érve gyönyörű fénycsóvaként láthatók az égen. Míg a múlt században egy üstökös közelítése még globális pánikot és világvége-hangulatot keltett, manapság nyugodtan slattyogunk ki az erkélyre egy meleg nyári estén, hogy megcsodáljuk.

A legújabb C/2023 A3 üstököst a csillagászok február 22-én fedezték fel, ami várhatóan 2024 októberében fogja bevilágítani a Föld égboltját. A tudósok azt jósolják, hogy olyan fényes lesz, mint a csillagok vagy a Vénusz. 

Elképesztően fényes üstökös közelít

Csillagászati modellek alapján az látható, hogy a C/2023 A3 üstökös 80 660 évente egyszer kerüli meg a Napot, útja azonban egyelőre még nem tisztázott.

GettyImages-123522640
Fotó: Steven Puetzer / Getty Images Hungary

Az üstökösök jellemzően porból, kőből és jégből állnak. Minél közelebb kerülnek a Naphoz, annál jobban megolvadnak, ráadásul a fényerejük is nő. A C/2023 A3 üstökös így elérheti a -5-ös magnitúdót (az égitestek fényességének mértékegysége), ami egyenrangú a -4,7-es magnitúdójú Vénusz bolygóval. Az üstökös jelenleg körülbelül 680 millió mérföldre, azaz 1,09 milliárd kilométerre van a Földtől, és 2024. szeptember 28-án közelíti meg a Napot. A Földhöz 2024. október 13-án lesz a legközelebb. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Minél világosabb egy űrobjektum, annál kisebb lesz a magnitúdószáma. A C/2023 A3 üstökös érkezésekor becslések szerint 0,7 és 0,2 közötti fényerővel fog ragyogni, ami elég fényes ahhoz képest, hogy nem csillagról vagy bolygóról beszélünk. Viszonyítási alapként: az égbolt legfényesebb csillaga (a Napon kívül), a Szíriusz -1,46-os a telihold pedig -13-as magnitúdóval rendelkezik. 

ustokos 2024
Fotó: zhihao

Még mindig sok mindent nem tudni még a C/2023 A3 üstökösről, beleértve a tényleges méretét és az összetételét. Közeledésével azonban egyre több és több információ birtokába kerülnek a csillagászok. Az októberi sokkal fényesebb lesz, mint a 2020-as januári vagy februári társai, ezért 2024-ben érdemes lesz távcsövet ragadva az ég felé nézni.  

Derítsd ki: miért pislognak a csillagok?

Kész élmény, ahogy felpillantva az ember meglátja a végtelen sötétségben pislogó, szikrázó, ragyogó, millió és millió fénypontot, a csillagokat. Csak kevesekben merül fel a valóban érdekes kérdés: minek köszönhető ez az ékes látványosság?

Miért pislognak és szikráznak a csillagok? Íme, az egyszerű tudományos magyarázat

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük