Nem "evilági" üstökös közelítette meg a Napot: elképesztő felvétel készült róla

A kutatók nemrégiben egy feltehetően másik naprendszerből érkező üstököst vettek észre, ami nagyon közel került a Naphoz.

naprendszer nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy különleges üstökös nemrégiben elképesztően közel haladt el a Nap mellett.

A 6,4 kilométer átmérőjű meteor mozgását, ami a 96P/Machholz 1 nevet kapta, az Európai Űrügynökség, röviden az ESA és a SOHO napfigyelő műhold is megfigyelés alatt tartja.

Üstökös a Nap felé

- A 96P nem egy tipikus üstökös, összetételében és viselkedésében is más, mint az eddigiek - mondta Karl Battams asztrofizikus. - Reméljük, lehetőségünk nyílik arra, hogy tanulmányozzuk, és minél előbb megosszuk a tudást másokkal is.

A 96P/Machholz 1 üstökös egy 2007-es felvételen.
A 96P/Machholz 1 üstökös egy 2007-es felvételen.

David Machholz először 1986-ban vette észre a hatalmas üstököst a házilag készített teleszkópjával. A legtöbb meteor, ami a Nap felé közelít, az nem több mint 10 méter széles, és még azelőtt elégnek, mielőtt ténylegesen belecsapódnának az égitestbe.

De a Machholz 1 hatalmas mérete miatt jobban ellenáll a Nap által termelt hőnek, és anyaga miatt is páratlan. Ellentétben az eddig ismert meteorokkal, ez szén- és cianogénszegény. A NASA űrszondája rögzítette a mozgását a napokban.

2023. január 31-én érhetett a legközelebb a Naphoz, ekkor háromszor közelebb kerül hozzá, mint a Merkúr, 18 600 000 kilométerre volt tőle, és 118 kilométer/másodperces sebességgel haladt. 

Valószínűleg egy gigászi bolygó gravitációja mozdította el az eredeti naprendszeréből. Ezután minden bizonnyal a Jupiter vonzáskörébe keveredhetett, ami eltérítette a pályájáról, végül a Nap körül esett "csapdába".

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudósok azt sem tartják kizártnak, hogy előbb-utóbb kilökődik a naprendszerünkből, mindenesetre a számítások szerint a Földet 2028-ban fogja megközelíteni, de akkor is több mint 47 millió kilométeres távolságra.

Alapvetően a SOHO feladata a napkitörések figyelése, mert ezek olyan geomágneses viharokat tudnak létrehozni, amik még az internetet is megbéníthatják. 1995-ös pályára állítása óta már több mint háromezer üstököst észlelt a Napnál. 

Ezek a NASA legszebb fotói a Napról

Ilyen közelről még soha nem láttad a Napot!

(Cikken belüli kép forrása:  NASA, STEREO-A űrszonda HI-2 kamerája / Wikimedia Közkincs, borító-és ajánlóképek forrása:  Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük