Látod azt a halványkék pöttyöt? Így néz ki a Föld a Naprendszer széléről
Több mint 30 éves a híres fotó.

no-szamitogep-kozel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi, emberek, csaknem 8 milliárdan élünk a Föld nevű bolygón, és sokszor nehezen látunk túl a hétköznapi problémáinkon, olykor túl komolyan vesszük magunkat.

Ha néha belegondolunk, hogy egy egész naprendszer, sőt világegyetem - melyben 100-800 milliárd galaxis található - van még odakint, egy kicsit más megközelítésbe kerül a saját életünk. Persze ezt felfogni is nehéz, de egy kicsit segít a NASA híres fotója.

Látod azt a halványkék pöttyöt?

A Voyager-1 űrszondát 1977. szeptember 5-én lőtték fel. 13 évvel később elhagyta a Naprendszert, és ma is a csillagközi térben kering - rajta egy időkapszulával, melyen 55 különböző emberi nyelven megfogalmazott üzenet hallható, de tartalmaz 115 képet és természetes hangot, valamint komolyzenei darabokat is a Földről. Mielőtt azonban kilépett volna a csillagközi térbe, a Naprendszer széléről Carl Sagan csillagász szorgalmazására még elkésztette a valaha volt legtávolabbi fotót Földünkről.

A Halványkék pötty című kép felújított változata.
A Halványkék pötty című kép felújított változata.
Fotó: NASA

A Halványkék pötty című fotó 1990. február 14-én készült a Földről nagyjából a Neptunusz magasságában, bolygónktól 6 milliárd kilométerre. A fotó - mely érzékelteti, hogy porszemek vagyunk a világegyetemben - kis látószögű kamerával készült, a Föld felett átívelő fénysávot az optikában szóródó napsugár okozta. Carl Sagan csillagász, planetológus, asztrobiológus, békeaktivista Halványkék pötty: Látomás az emberiség űrbeli jövőjéről címmel könyvet is írt. Igyekezett a hétköznapi emberekhez közelebb vinni a tudományt, egy 1996. májusi beszédében igen szuggesztívan beszélt a Halványkék pötty című képről, illetve arról, hogy mindez mit is jelent számunkra.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Nézzenek ismét arra a pontra. Az itt van. Az otthonunk. Azok mi vagyunk. Ott van mindenki, akit szeretnek, mindenki, akit ismernek, mindenki, akiről valaha hallottak, az összes emberi lény, aki létezett. Az összes örömünk és szenvedésünk, vallások, ideológiák és gazdasági dogmák ezreinek magabiztossága, minden vadász és növényevő, minden hős és gyáva, minden civilizáció alkotója és lerombolója, minden király és paraszt, minden szerelmes fiatal, minden apa és anya, reménnyel teli gyermek, feltaláló és felfedező, minden erkölcs oktatója, minden korrupt politikus, minden „szupersztár”, minden „legfőbb vezér”, fajunk történelmének összes szentje és bűnös személye ott élt - azon a porszemcsén a napsugárban függve.

Magyarország az űrből

A következő képek jóval közelebbről készültek, mint a Halványkék pötty. Az alábbi NASA-fotók egyikén még a budapesti Duna-hidak is jól láthatóak.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük