Gyönyörű képet készített a NASA a Jupiter legnagyobb holdjáról: ilyen szép a Ganymedes

Ez az egyetlen olyan hold a Holdon kívül, ami szabad szemmel is látható a Földről.

jupiter-holda-foto
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója, tömege két és félszerese az összes többi bolygó együttes tömegének, a sikeres űrmisszióknak hála pedig egyre többet tudhatunk meg a római főistenről elnevezett égitestről.

A NASA Juno nevű űrszondája 2011-ben indult útnak, majd öt évvel később, 2016 július 4-én állt a Jupiter bolygó körüli pályájára, és kezdte a megfigyeléseket. A szonda nemcsak a Jupitert, hanem a körülötte keringő 79 holdja közül is vizsgál néhányat, így a Ganymedest is, amiről nemrég már mutatott lenyűgöző felvételeket.

Infravörös képen a Jupiter legnagyobb holdja

A Ganymedes nemcsak a Jupiter, hanem a Naprendszer legnagyobb holdja is, és ez az egyetlen a Holdon kívül, amit a Földről is lehet szabad szemmel látni megfelelő körülmények között. A Juno most a JIRAM eszközét használta arra, hogy olyan adatokat gyűjtsön infravörös tartományban, amiket az emberi szem már nem tud érzékelni, ennek eredményeként született ez a különleges és gyönyörű fotó, amit a NASA tett közzé a Juno indulásának tizedik évfordulója alkalmából.

A felvétel készítésének idején a Juno 50 109 kilométerre repült el az égitest mellett, így a műszer először látta a hold északi poláris régióját közelről. A Juno kiterjesztett küldetése, amit 2025 szeptemberéig terveznek, folytatja a vizsgálatokat, és magában foglalja a Jupiter északi sarki ciklonjainak, az Európa, Ganymedes és Io holdak röpképeit, valamint a tengert körülvevő halvány gyűrűk első feltárását.

Álomszép fotók készültek a Tejútról: ezek 2021 legszebb alkotásai

Mesébe illő, ahogy a Tejút megjelenik a fotókon.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük