Ezeket az alkalmakat ünnepli meg a magyarok nagy része: az is kiderült, mi ilyenkor a program

Minden harmadik magyar havonta ünnepel a Diageo Celebration Index felmérése szerint.

lufik
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden harmadik magyar legalább havonta leginkább családtagjaival, barátaival ünnepel főként olyan klasszikus alkalmakat, mint a születésnap, az évforduló, a karácsony vagy a húsvét - derült ki a Diageo Celebration Index reprezentatív kutatásából, amelyet Diageo, a világ vezető alkoholosital-gyártó és -forgalmazó vállalata az Ipsosszal közösen készített.

A Magyarországon, Csehországban és Romániában elvégzett felmérés arra kereste a választ, hogy mennyire értékeljük a mindennapi örömöket, mikor és hogyan ünnepelünk. Az ünneplés gyakoriságában Magyarország végzett az élen, az apró sikerek megünneplését pedig leginkább Romániában tartják fontosnak.

Boldogság és apró dolgok megünneplése: van tér a fejlődésre

Annak ellenére, hogy az elmúlt két év mindenki számára nehéznek, kihívásokkal telinek bizonyult, az öröm és ünneplés életünk része maradt. A kutatásban részt vevők válaszai alapján elmondható, hogy összességében inkább boldognak tartjuk magunkat, továbbra is szeretünk, és van alkalmunk ünnepelni.

Ez mindenképp pozitív eredmény, de bizony van hova fejlődni: a magyarok mindössze 37%-a tartja magát igazán boldognak, és csupán minden ötödik (22%) ember gondolja úgy, hogy a mindennapi apróságokat is ünnepelni kell. A három ország között a románok tartják magukat a legboldogabbnak (48%), és 52%-uk gondolja azt, hogy a kis dolgok is érdemesek az ünneplésre.

Milyen gyakran ünnepelünk?

A reprezentatív kutatás szerint a magyarok 34%-ának legalább havonta egyszer alkalma adódik ünneplésre, ebből 14%-nak havonta többször is, ami elég ahhoz, hogy ünneplés gyakoriságában megelőzzük mindkét kutatásban részt vevő országot, a csehek között a havonta többször ünneplők aránya csak 11%, a románok esetében is kevesebb (13%), de a havi és éves gyakoriság esetében is pár százalékkal vezetünk.

Kevésbé pozitív, hogy a jelentős többségnek (60%) azonban csak évente vagy évente párszor nyílik lehetősége az ünneplésre. Az ünneplés gyakorisága az életkor előrehaladtával csökken - míg a fiatal felnőttek több mint fele (58%) legalább havonta egyszer megünnepel valamit, addig a 60 év felettiek már csak 15%-ának van alkalma ilyen rendszerességgel ünnepelni, és közöttük is magas (9%) azok aránya, akiknek a múlt évben egyáltalán nem volt alkalmuk ünneplésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezeket ünnepeljük: születésnap, ünnepnapok és nagyobb életesemények

A felmérés eredményei azt mutatják, a szeretteinkkel történő találkozások és örömteli pillanatok meghatározóak az életünkben. A kutatásból az is kiderül, hogy a klasszikus alkalmak a leginkább ünnepelt események, viszont az apró, mindennapi eredményeket csupán minden tizedik ember ünnepli. - Mi a Diageonál abban hiszünk, hogy ezen pillanatok megélése és ünneplése is fontos az általános boldogsághoz, a mentális egészség megőrzéséhez - mondta el Pais Mónika, a Diageo Budapest ügyvezető igazgatója.

A fiatalok aktívabb életvitelüknek köszönhetően sokkal inkább ünneplik az élet nagyobb eseményeit, például a házasságot, érettségit, előléptetést, mint az idősebb generációk. A nők jellemzően rendszeresebben ünneplik meg a legkülönfélébb alkalmakat, mint férfi társaik, körükben nagyobb igény mutatkozik az apró, mindennapi eredmények, örömök megélésére, megünneplésére is.

Család, barátok, bulizás és étterem

A Diageo Celebration Index kutatásának eredményei megerősítik, hogy a bulizás és étteremben étkezés a legnépszerűbb választás, ha ünneplésről van szó - a megkérdezett magyarok közel fele ünnepel ily módokon, de sokan vannak azok is, akik az otthoni relaxációt választják ünneplés gyanánt. Bulit szervezni a csehek szeretnek leginkább, míg az otthon relaxálás a románok esetében megelőzi az éttermi étkezést.

A válaszadók legszívesebben a család és barátok körben kerítenek sort ünneplésre. A fiatal felnőtteknek a barátok, míg az idősebb generációknak a család a fontosabb az ilyen alkalmak során. Az értékesebb tárgyi ajándékok mellett a nyaralással és élményekkel történő ünneplés is egyre népszerűbb, ha az ajándékozásról van szó. A kutatásból kiderül az is, hogy a fiatalok és a nők szívesebben ajándékoznak kézzel készített ajándékokat is.

Összességében a magyar válaszadók számára a közvetlen család, a nyugodt légkör és a finom ételek a legfontosabb hozzávalói a tökéletes ünneplésnek, de a minőségi italok is sokak számára fontos elemei ennek. A család mindhárom országban első, de a cseh és román kitöltőknél a finom ételek szerepelnek a második helyen, és a csehek esetében a harmadik helyet pedig a barátok töltik be, ha az ünneplés kulcselemeiről van szó.

Fotók: Getty Images

7 olcsó és ötletes ajándék karácsonyra

Amikor valakit megajándékozol karácsonykor, nem az számít, milyen értékben vásároltál, inkább azon van a hangsúly, hogy amit adsz, az szívből jöjjön.

Ezt is szeretjük