Egy telefonszámmal a kezén indult útnak egyedül az ukrán kisfiú: megható a története
A háború miatt egyedül kellett elhagynia otthonát a kisfiúnak, de szerencsére boldog véget ért a története.

ukrán-menekült-kisfiú1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már közel egy hónapja tart az orosz-ukrán háború, miután február 24-én az orosz csapatok lerohanták Ukrajnát. A fegyveres konfliktus számos ártatlan életet követelt, és a legfrissebb információk szerint már közel 3 millióan menekültek el az országból külföldre - köztük rengetegen jöttek Magyarországra is.

Egy menekült kisfiú története különösen megindító. A 11 éves Hassan teljesen egyedül indult útnak a háborús zónából, és közel 1000 kilométert utazott egy jobb élet reményében. Szerencsére semmi baja nem esett a hosszú úton, és jól végződött a története.

Így találkozott újra édesanyjával a kisfiú

A kisfiú családjával az ország déli részén található Zaporizzsja városában élt, és egy hónappal ezelőttig teljesen hétköznapi élete volt. Az orosz invázió azonban súlyosan érintette a környéket, így a családnak komoly döntéseket kellett hoznia. Hassan édesanyja Yulia Pisetskaya kénytelen volt egyedül felültetni fiát egy Szlovákiába tartó vonatra, itt élő testvére telefonszámát pedig felírta a kezére, hogy értesíteni tudják. Yulia azért kényszerült erre a nehéz döntésre, mert neki Ukrajnában kellett maradnia, hogy ápolja beteg édesanyját. 

ukrán-menekült-kisfiú2
Fotó: Ministerstvo vnútra SR / Facebook

Hassan közel ezer kilométeres utazás után megérkezett Szlovákiába, ahol sokat segítettek neki, és a híre gyorsan terjedt. Többek között Roman Mikulec szlovák belügyminiszterhez is eljutott, aki méltatta a fiút bátorságáért, és kijelentette, hogy nagy elszántságról, bátorságról és rettenthetetlenségről tett tanúbizonyságot, ami olykor még a felnőttekben sincs meg. A kisfiú azonban sok nehézségen ment át az út során. Közel 300 emberrel együtt zsúfolódott össze a vagonban, ettől pedig nagyon megijedt, körülötte pedig mindenki idegen nyelven beszélt, amiből nem értett semmit. Ennek ellenére próbált nyugodt maradni, és csak a cél lebegett a szeme előtt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szerencsés megérkezése után az önkéntesek segítettek neki, ellátták étellel és itallal, a kezére írt telefonszámnak köszönhetően pedig gyorsan fel tudták venni a kapcsolatot nővérével, aki azonnal érte ment, így az egyedül menekülő kisfiú ismét biztonságban érezhette magát. Az egyre hevesebb bombázások miatt az édesanyja és nagymamája is úgy döntöttek, hogy útnak indulnak, és egy hasonlóan hosszú vonatozás után szintén Szlovákiában kötöttek ki, így szerencsésen egyesült a család - beleértve a kutyájukat is.

A szlovák rendőrség a hivatalos Facebook-oldalukon megosztotta a nagy találkozás pillanatait, valamint videójukból az is kiderül, hogy a család nem először került ilyen nehéz helyzetbe, hiszen korábban már Szíriából is menekülniük kellett a háború miatt, ahol Hassan édesapja odaveszett, akkor döntöttek úgy, hogy az anya szülőföldjén, Ukrajnában telepednek le. A rendőrség tájékoztatása szerint a legidősebb testvér, aki mindössze húszéves, éppen a család összes dokumentumát rendezi, iskolát és szállást keresnek, és hosszabb ideig Szlovákiában szeretnének maradni. Hassan elmondta, hogy nem sokat gondolkodik a jövőn, és boldog, hogy biztonságban lehet családjával. 

Így menekülnek háziállataikkal az emberek a háborús zónából

A háziállatok és a gazdik egymásra támaszkodnak a nehéz pillanatokban.

(Borítókép forrása: Ministerstvo vnútra SR / Facebook)

Ezt is szeretjük