Új adók tömkelege jön!
Erre számíthatunk januártól
Lesz megszűnés és változás, de új adónemekkel is bővült a titokzatos adócsomag. Egy biztos, szinte mindenkit érint majd az átalakítás!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A jövő évi adócsomag benyújtása előtt és után is csak találgatni lehetett, hogy milyen módosítások léphetnek életbe január 1-jén. Az Origo értesülései szerint az autótulajdonosokat, a válópereseket, a különféle szenvedélyeknek hódolókat, illetve a cégeket és a vállalkozókat sem kíméli az új adótervezet. A személyi jövedelemadót úgyszintén érintik a változások, bár jövőre még nem vezetik be a ténylegesen egykulcsos szja-rendszert, vagyis továbbra is 16% marad a kulcsa.

A félszuperbruttó adóalapot eltörlik, de csak a havi 202 ezer forint alatt keresőknél. A hírek szerint megszűnik az adójóváírás intézménye, melynek hatásárára azoknak csökkenhet a nettó fizetése 2012-ben, akiknek a bruttó bére nem éri el a 242 ezer forintot. Az adócsomagból nem derült ki, hogy a kormány hogyan képzeli el az érintett munkavállalók kompenzálását.

Röpködnek a sarcok

A chips-adó már szeptember óta létezik, de változásokat tervez a kormány. Ugyanis több vita folyt arról, hogy bekerüljenek-e új termékek a népegészségügyi adó hatálya alá. Mivel az üdítőitalok adója literenként 2 forinttal, a cukrozott készítményeké, az ételízesítőké és a sós rágcsálnivalóké pedig kilogrammonként 50 forinttal nőhet, ez az áraikban is meg fog mutatkozni.

Még nem tudni, hogy az ízesített sörökhöz és az alkoholos frissítőkhöz hasonlóan a kávé is megúszta-e az adónövelést, mert bár az előterjesztést elvetették, egy módosító indítvánnyal még belebravúrozhatják az adócsomagba.

A pontgyűjtő akciók sem maradnak ki a szórásból, vagyis fennáll a veszélye annak, hogy 50%-os adóval terhelheti jövőre a kormány az olyan vásárlások után nyújtott kedvezményeket, melyeket ténylegesen nem az ügyletet lebonyolító magánszemély javára írnak jóvá.

Ha elfogadják ezt a törvénymódosítási javaslatot, csak akkor lenne adómentes a vásárolt áru vagy szolgáltatás ellenértékéig terjedő árengedmény, kedvezmény, valamint visszatérítés, amennyiben azt a kereskedő a magánszemély saját nevében történő vásárlásához kapcsolódóan adta. Ugyanez vonatkozna a valamilyen árura, esetleg szolgáltatásra váltható értékre. Ezáltal értelmüket veszíthetik az áruházláncok társkártyás rendszerei.

Drágulhat az autófenntartás és a szerencsejáték

Az Origo információi szerint baleseti adóra számíthat 2012. január 1-jétől minden autós, ami az elképzelések szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás éves díjának 30%-a lesz. Az adót a biztosítókkal akarja beszedetni a kormány a kgfb-díj esedékes részletével együtt, amit aztán továbbutalnának az államkasszába.

A játékadó egyes változásai már 2011. november 1-jén hatályba léptek, de további módosítások és bővítések várhatók 2012. január 1-jétől. Idén már jelentős mértékben megemelkedett a pénznyerő automaták után fizetett játékadó. Az üzemeltetőknek és a szerencsejáték-szervezőknek januártól a tételes játékadó mellett százalékos mértékű adót is fizetniük kell majd, méghozzá negyedévente.

Az online lóversenyfogadás és póker sem rejtőzhet tovább a virtuális tér biztonságában, mert jövőre az állami adóhatóság engedélye alapján legális tevékenységgé válnak a távszerencsejátékok, vagyis ellenőrizhetők, büntethetők és adókötelesek lesznek.

Nem lesz mindegy, hol laksz

Az önkormányzatok bevételkiesését akarná kompenzálni a kormány a településadóval, melynek kivetési jogát maximálisan rájuk bízná. Így szinte bármi beleférhet ebbe az adónembe, vagyis kitalálhatják, mit akarnak kiszabni ezen a címen.

Az ingatlanadó beszedéséről szintén az önkormányzatok dönthetnek, de állítólag az építmény- és telekadó emeléséhez is nagyobb mozgásteret kaphatnak. Eddig nem sok önkormányzat használta ki ezt az adóterhet, de mivel jövőre az állam elvonhatja a bevételeiknek akár a negyedét is, valószínűleg kecsegtetőbb lesz számukra ez a lehetőség.

Egyéb, várható változások

Meglehet, hogy 2012-ben válni sem lesz érdemes, ugyanis 30 ezer forintos illetéket kell majd a per után fizetni.

A pornóműfajból szintén pénzt lehetne kivonni az állam javára, legalábbis a Nemzeti Kulturális Alap elnöke azt nyilatkozta, hogy visszaállítaná a 2009-ben eltörölt adófajtát, mely a pornográf termékeket és szolgáltatásokat érintette.

Ám nemcsak a CD-kre, DVD-kre és azok kölcsönzésére, megvásárlására terjedne ki, hanem fizetős internetes oldalakra, sajtótermékekre, könyvekre, tévé- és rádióműsorokra, illetve számítógépes játékprogramokra.

Ezt is szeretjük