Új adók tömkelege jön!

Erre számíthatunk januártól

Lesz megszűnés és változás, de új adónemekkel is bővült a titokzatos adócsomag. Egy biztos, szinte mindenkit érint majd az átalakítás!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jövő évi adócsomag benyújtása előtt és után is csak találgatni lehetett, hogy milyen módosítások léphetnek életbe január 1-jén. Az Origo értesülései szerint az autótulajdonosokat, a válópereseket, a különféle szenvedélyeknek hódolókat, illetve a cégeket és a vállalkozókat sem kíméli az új adótervezet. A személyi jövedelemadót úgyszintén érintik a változások, bár jövőre még nem vezetik be a ténylegesen egykulcsos szja-rendszert, vagyis továbbra is 16% marad a kulcsa.

A félszuperbruttó adóalapot eltörlik, de csak a havi 202 ezer forint alatt keresőknél. A hírek szerint megszűnik az adójóváírás intézménye, melynek hatásárára azoknak csökkenhet a nettó fizetése 2012-ben, akiknek a bruttó bére nem éri el a 242 ezer forintot. Az adócsomagból nem derült ki, hogy a kormány hogyan képzeli el az érintett munkavállalók kompenzálását.

Röpködnek a sarcok

A chips-adó már szeptember óta létezik, de változásokat tervez a kormány. Ugyanis több vita folyt arról, hogy bekerüljenek-e új termékek a népegészségügyi adó hatálya alá. Mivel az üdítőitalok adója literenként 2 forinttal, a cukrozott készítményeké, az ételízesítőké és a sós rágcsálnivalóké pedig kilogrammonként 50 forinttal nőhet, ez az áraikban is meg fog mutatkozni.

Még nem tudni, hogy az ízesített sörökhöz és az alkoholos frissítőkhöz hasonlóan a kávé is megúszta-e az adónövelést, mert bár az előterjesztést elvetették, egy módosító indítvánnyal még belebravúrozhatják az adócsomagba.

A pontgyűjtő akciók sem maradnak ki a szórásból, vagyis fennáll a veszélye annak, hogy 50%-os adóval terhelheti jövőre a kormány az olyan vásárlások után nyújtott kedvezményeket, melyeket ténylegesen nem az ügyletet lebonyolító magánszemély javára írnak jóvá.

Ha elfogadják ezt a törvénymódosítási javaslatot, csak akkor lenne adómentes a vásárolt áru vagy szolgáltatás ellenértékéig terjedő árengedmény, kedvezmény, valamint visszatérítés, amennyiben azt a kereskedő a magánszemély saját nevében történő vásárlásához kapcsolódóan adta. Ugyanez vonatkozna a valamilyen árura, esetleg szolgáltatásra váltható értékre. Ezáltal értelmüket veszíthetik az áruházláncok társkártyás rendszerei.

Drágulhat az autófenntartás és a szerencsejáték

Az Origo információi szerint baleseti adóra számíthat 2012. január 1-jétől minden autós, ami az elképzelések szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás éves díjának 30%-a lesz. Az adót a biztosítókkal akarja beszedetni a kormány a kgfb-díj esedékes részletével együtt, amit aztán továbbutalnának az államkasszába.

A játékadó egyes változásai már 2011. november 1-jén hatályba léptek, de további módosítások és bővítések várhatók 2012. január 1-jétől. Idén már jelentős mértékben megemelkedett a pénznyerő automaták után fizetett játékadó. Az üzemeltetőknek és a szerencsejáték-szervezőknek januártól a tételes játékadó mellett százalékos mértékű adót is fizetniük kell majd, méghozzá negyedévente.

Az online lóversenyfogadás és póker sem rejtőzhet tovább a virtuális tér biztonságában, mert jövőre az állami adóhatóság engedélye alapján legális tevékenységgé válnak a távszerencsejátékok, vagyis ellenőrizhetők, büntethetők és adókötelesek lesznek.

Nem lesz mindegy, hol laksz

Az önkormányzatok bevételkiesését akarná kompenzálni a kormány a településadóval, melynek kivetési jogát maximálisan rájuk bízná. Így szinte bármi beleférhet ebbe az adónembe, vagyis kitalálhatják, mit akarnak kiszabni ezen a címen.

Az ingatlanadó beszedéséről szintén az önkormányzatok dönthetnek, de állítólag az építmény- és telekadó emeléséhez is nagyobb mozgásteret kaphatnak. Eddig nem sok önkormányzat használta ki ezt az adóterhet, de mivel jövőre az állam elvonhatja a bevételeiknek akár a negyedét is, valószínűleg kecsegtetőbb lesz számukra ez a lehetőség.

Egyéb, várható változások

Meglehet, hogy 2012-ben válni sem lesz érdemes, ugyanis 30 ezer forintos illetéket kell majd a per után fizetni.

A pornóműfajból szintén pénzt lehetne kivonni az állam javára, legalábbis a Nemzeti Kulturális Alap elnöke azt nyilatkozta, hogy visszaállítaná a 2009-ben eltörölt adófajtát, mely a pornográf termékeket és szolgáltatásokat érintette.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ám nemcsak a CD-kre, DVD-kre és azok kölcsönzésére, megvásárlására terjedne ki, hanem fizetős internetes oldalakra, sajtótermékekre, könyvekre, tévé- és rádióműsorokra, illetve számítógépes játékprogramokra.

Ezt is szeretjük