A gyerekeik szavazhatnának a 70 évnél idősebbek helyett
Te támogatod a kezdeményezést?
Döntsenek inkább a fiatalok?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Választási Bizottság - OVB - szerdai ülésén hitelesítette annak az országos népi kezdeményezésnek az aláírásgyűjtő ívét, mely azt célozza, hogy a hetvenévesnél idősebbek átruházhassák nagykorú gyermekeikre választójoguk gyakorlását.

A magányszemélyek által benyújtott íven a következő mondat szerepel: Kezdeményezzük: az Országgyűlés tárgyalja meg, hogy a 70. életévét betöltött választópolgár választójogának gyakorlását közjegyzői okiratban nagykorú cselekvőképes gyermekére átruházhassa.

Az Országgyűlés mondja ki a végső szót

A valasztas.hu oldalon közzétett OVB-határozatban emlékeztettek: a beadványozók április 14-én nyújtották be az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, melynek hitelesítését azonban az OVB május 6-án megtagadta.
A beadványozók kifogást nyújtottak be. Ennek nyomán az Alkotmánybíróság megsemmisítette a határozatot, és új eljárásra utasította az OVB-t, mely ezek után szerdán hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet - adta hírül az MTI.

A népi kezdeményezésnek egyébként nincs törvényalkotó ereje, a szükséges aláírások - ami legalább 50 ezer választópolgár szignója - összegyűjtése esetén az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie, és meg kell tárgyalnia a törvényjavaslatot, de annak elfogadásáról vagy elvetéséről az Országgyűlés dönt.

Nem ez az első alkalom idén, amikor szóba kerül a választójog átruházhatósága. Tavasszal a Fidesz-KDNP már felvetette, mi lenne, ha a 18 éven aluliak is kapnának választójogot, mellyel a szüleik élhetnének - vagyis azok, akik gyermeket nevelnek, nagyobb súllyal szólhatnának bele az ország ügyeibe, mint a gyermektelenek. A témában akkor megjelent cikkünket az alkotmányjogász, a politológus, a nagycsaládos és gyermektelen nő véleményével itt olvashatod el.

Ezt is szeretjük