Miért van, hogy amit ma megtanultál, holnaptól folyton szembejön? A frekvenciaillúzióról

Sokan tapasztalják, hogy az újonnan tanult szó vagy információ újra és újra előjön.

no-fulel

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ismerős a helyzet? Tegnap életedben először hallottál egy idegen szót, amit addig nem ismertél, ezért megnézted a szótárban. Ma, noha eddig sosem jött szembe, már sokadszor is megüti a füled.

Furcsa ez. Olyan, mintha valamilyen különös bevonzás történne, ami miatt az embert lépten-nyomon megkörnyékezné az adott kifejezés. Turpisságot vagy misztikumot keresni azonban kár lenne: van reális magyarázat.

A frekvenciaillúzió

Még mielőtt úgy hinné az ember, hogy az univerzum akar üzenni valamit, érdemes egy percre lassítani. Merthogy szó sincs kiválasztottságról vagy természetfeletti üzenetről. Sőt, a jelenség olyannyira gyakori, hogy még neve is van: ez a frekvenciaillúzió. Elnevezője Arnold Zwicky nyelvész, akitől egy másik fogalom is származik ugyanerre a jelenségre: a Baader-Meinhof-jelenség fogalma.

Miért halljuk újra és újra, amit tanultunk?

2006-ban úgy magyarázta a nyelvész, hogy két ok miatt halljuk újra és újra a frissen tanult szót. Az egyik az agy szelektív figyelme, vagyis az, hogy mivel az új szót megismerte, már arra is "felfigyel" az agy a sok más hallott szó között. A másik ok, amit a nyelvész mondott, hogy az agy mindig mintákat keres. Ha egy szót már megismert, és újra hallja, felismeri azt, mert új információt akar hozzákötni.

Miért Baader-Meinhof?

Zwicky a frekvenciaillúziót személyes élménye miatt nevezte el Baader-Meinhof-jelenségnek. Baader és Meinhof a hatvanas évek végétől a kilencvenes évek végéig létező Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőjobboldali terrorszervezet két tagja volt. Ugyan nekik semmi közük a frekvenciaillúzióhoz, a névadó nyelvész, Zwicky róluk mesélt egy barátjának, aki másnap azzal hívta fel, hogy ismét találkozott a nevekkel, pedig azelőtt még soha nem hallott róluk. Zwicky ráismert a frekvenciaillúzióra, és a Baader-Meinhof-jelenség becenevet adta neki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha tehát újra hallunk egy szót, amit azelőtt tanultunk, annyi történik mindössze, hogy az agyunk figyelme kiéleződött az adott fogalomra, felismeri, és tovább akarja építeni a vele kapcsolatos tudását. Különleges, igaz? Úgy tűnik, mégis van valami furcsán misztikus a dologban.

Sokat vitatott fotók és magyarázatuk

Néha az agyműködés, néha más, de mindig akad egy rejtély, amin elcsodálkozunk: ezek a fotók sokáig rejtélyt jelentettek, de már van rájuk magyarázat.

Ezt is szeretjük