Csodásak és halálosak voltak a misztikus méreggyűrűk: így öltek velük

Apró, de halálos veszélyt hordozó csecsebecsék.

mereggyuru-cov
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha halálos fegyverekre gondolunk, puskák, pisztolyok jutnak eszünkbe, esetleg tőrök vagy kötél. Gyűrűk semmiképp, pedig volt idő, hogy az emberek az ujjukon viselték a halált, ragyogó csecsebecsékbe zárva.

Ezek a gyűrűk évszázadokon át világszerte, Európától Ázsiáig, Ázsiától Amerikáig szolgáltak gyilkos szándékú vagy életüket védeni szándékozó emberek titkos fegyvereiként, mérget rejtve magukban.

A titokzatos méreggyűrűk

A méreggyűrűk első ránézésre csupán aprólékosan megmunkált, pazar ötvösmunkák voltak. Gazdag díszítés, ragyogó ékkő, jókora dísz. Utóbbira azért volt szükség, mert a fej teteje, mint egy apró dobozkáé, nyitható és zárható volt.

mereggyuru-kep

A fedél alatti kis tárolóba került a méreg, melyet a díszes ékszer teteje azután elrejtett mások elől. Ha eljött az idő, a méreggyűrűből szinte észrevétlenül távozhatott a méreg - por, folyadék - például valaki italába vagy ételébe. Előfordult, hogy halálos harapású állat fogát rejtették a gyűrűkbe, mellyel váratlanul megsebezhették áldozataikat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A gyűrűkbe nem mindig méreg került

Bár méreggyűrűnek hívjuk őket a mai napig, ezekbe a rejtelmes ékszerekbe nem mindig méreg került. Mivel kifejezetten praktikus viselet volt a tárolódobozkás ékszer, sokan viselték mindennaposan például parfüm tárolására, így viselője akármikor felfrissíthette illatát. A gyűrű fontos emlékek, tárgyak hordozójaként is funkcionált, de tartottak bennük szent relikviát vagy akár gyógyszert is. Voltak, akik miniatűr festményt őriztek bennük, ahogyan a fényképes medálokban szokták, mások egy számukra fontos ember hajtincsét, esetleg szerelmes üzenetet egy aprócska cetlin.

gyuru

Szó, ami szó, nem lettünk volna azok helyében, akiknek a környezetében valaki ilyen gyűrűt viselt, különösen, ha riválisokról vagy ellenségekről volt szó, hiszen busás örökségek, mindenki számára vonzó címek, féltékenység is lehetett ok a másik életére törni. Nyugtalanító lehetett nap nap után azon tűnődni, mit rejthet a hatalmas gyűrűfej, és érdemes-e az illetőtől elfogadni egy csésze teát, különösen, ha érdekében állna az ember halála. Akárhogy is, a szépséges ékszerek, ha csak parfümöt is rejtettek, de sokakat gyanússá tehettek mások szemében.

Drágakövekkel borított csontvázak

Ha már drágakövek és halál, ezeket a furcsa kinézetű, kövekkel díszített csontvázakat további érdekességként ajánljuk figyelmedbe: kik hol és miért kaptak ilyen díszítést?

Ezt is szeretjük