Tutanhamon sírjával vetekszik az angliai lelet: elképesztő sírkamrát tártak fel a régészek

A roppant sok tárgyat tartalmazó sírkamra fantasztikus régészeti felfedezést jelent.

lelet2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor Howard Carter 1922-ben megtalálta Tutanhamon sírját, a világ figyelme Egyiptomra szegeződött. Címlapsztorik tömkelege lepte el a sajtót, hiszen a régész fantasztikus felfedezést tett.

Egy angolszász sír feltárása most olyan kaliberű felfedezésként terjedt el a hírekben, mint a fáraói síré: a sírkamrára Angliában bukkantak.

16 éven át tartott a feltárása

A sírkamra nyomára először 2003-ban leltek egy forgalmas út mellett elterülő zöld, füves területen, Pritlewellben, Essexben. Attól az esztendőtől hosszas régészeti munkálatok kezdődtek el. A talaj eltávolítása és a tárgyak kiszabadítása aprólékos és nagyon óvatos eljárást igényelt a szakemberek részéről, hiszen a régészeti leletek igen sérülékenyek.

A munkálatokat a MOLA, azaz a Londoni Archeológiai Múzeum mintegy negyven régésze végezte Sophie Jackson vezetésével, aki úgy nyilatkozott a sírkamráról, hogy Anglia legjelentősebb régészeti felfedezéséről van szó az elmúlt 50-60 évből. A 6. századi, körülbelül 580-ban létesült sírkamra sokat mesél a régi angolszászok életmódjáról, kultúrájáról, temetkezési szokásairól. 

Kié lehetett a sír?

A sír egy fontos személyé lehetett, akinek kilétéről több lehetséges verzió született. Valószínűsítették, hogy az észak-angolszász király, Saebert sírja lehetett, ám ő 616-ban hunyt el, a sír viszont több mint harminc évvel korábbi. Így jött a következő felvetés, hogy a király öccse, Seaxa sírja is lehet a feltárt sírkamra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel a kamrában aranykereszteket találtak, feltételezhetően keresztény lehetett az illető. Ez meglepte a régészeket, hiszen ez a kereszténység korai adaptációjára utalna Angliában, holott jórészt még pogány volt az ország. A dolgot az magyarázhatná, hogy Seaxa édesanyja, Ricula a kenti király, Ethelbert lánytestvére volt, aki pedig egy keresztény hercegnőt vett feleségül, Berthát. Így lehetett a család kereszténnyé, mondhatni, meglepően hamar.

Ilyen volt a sírkamra

A MOLA emberei szerint a kamrát körülbelül 20-25 ember alakíthatta ki 13 tölgyfából, 5-6 nap alatt.  A szakértők számára nem volt egyszerű rekonstruálni, hogyan nézhetett ki eredetileg a kamra, mert a talaj az egykor fa- és fémelemekből álló kamra struktúráját csak nyomokban őrizte meg. Az elszánt archeológuscsapat mégis megalkotott egy rajzot a feltételezései alapján:

Ilyen lehetett a sírkamra a régészek rajza szerint.
Ilyen lehetett a sírkamra a régészek rajza szerint.

Az emberi maradványok mellett a sírban számos nagyon értékes régészeti leletre bukkantak, így például egy aranycsatos övre, egy bizánci kancsóra, színes üvegedényekre, díszített ivószarvra és egy felfüggeszthető tálra.

Néhány a sírkamrában talált tárgyak közül.
Néhány a sírkamrában talált tárgyak közül.

- Úgy tekinthetünk erre a föld alatti kamrára, mintha egy színdarabot néznénk: rengeteget mesél, és sok-sok információt hordoz mindazoknak, akik megtekintik, és megismerik történetét - mondta Jackson, a MOLA régészeti feltárásának vezetője a rendkívüli lelet kapcsán.

Ilyen volt a Málnalány arca

Egy másik érdekes régészeti projekt keretében egy réges-rég élt lány maradványai alapján készítettek élethű rekonstrukciót. Málnalánynak nevezték el, és nem is véletlenül.

Ezt is szeretjük