Literenként 10 ezer mikroműanyag-részecske van a sarkvidéki hóban: döbbenetes eredményt hozott a kutatás

Az emberiség nagy részének fogalma sincs, mekkora a baj.

sarkvidek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elnézve a világegyetem környező bolygóit, melyeken számunkra barátságtalan, élhetetlen körülmények uralkodnak, szemben a földiekkel, és látván Földünk élővilágának és tájainak lebilincselő sokszínűségét, mindenáron meg kellene óvnunk felbecsülhetetlen értékű bolygónkat. Ezzel szemben sajnos nagyon sokan mindenáron a saját érdekeiket helyezik előtérbe, és iparosként vagy magánemberként is, de nem törődnek a Föld sorsával.

Nem törődnek a Földével, de nem törődnek a természetével, az állatvilágéval, illetve a majdani emberével sem. Pedig elég csak a globális felmelegedésre gondolni, máris beláthatjuk, micsoda károkat okoz az emberi nemtörődömség és hatalomvágy.

Mikroműanyag a sarkvidéki hóban

Tudjuk, a sarkok a bolygó felmelegedése miatt olvadásnak indultak, de nem ez az egyetlen dolog, ami a sarkvidékeket érintő döbbenetes probléma. Egy német-svéd kutatás során megvizsgálták ugyanis a sarkvidéki havat, és mikroműanyagot mutattak ki benne: 1 liter mennyiségű hóban 10 ezer mikroműanyag-részecskét találtak. A sokkoló mintákat a Svalbard-szigeteken gyűjtötték.

A mikroműanyag az 5 mm-nél kisebb méretű műanyagdarabkákat jelenti. Mikroműanyag keletkezik mosás közben a műszálas ruhákról leválva, a különféle műanyag vagy gumieszközök aprózódása révén, de kerülhet mikroműanyag a kozmetikumokba is.

Hogyan kerül műanyag a sarkvidéki hóba?

A válasz sajnos megint egyszerű: az ember miatt. A műanyagot műanyaggal használó ember életterületéről a szél juttatja el a műanyagrészecskéket a sarkokra, és ott az esőzés vagy havazás által a talajba mosódnak.

Dr. Bergmann, a kutatás szakértője jogos és elgondolkodtató kérdéseket tett fel:

- Valóban szükségünk van műanyag csomagolásra? Kell az a rengeteg polimertartalmú festék, amit használunk? Nem lehetne más autókereket gyártani? Ezek fontos problémák.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne felejtsük el, a műanyag jelenléte a sarki hóban nem egy egyszerű tény. Megdöbbentő, hogy a műanyag ilyen messze is eljut az élővilághoz. Jelenleg még nincsenek arról megbízható kutatások, hogy a mikroműanyagok mit tesznek a szervezettel, de ne legyenek illúzióink, jót biztosan nem. A nagyobb műanyagdarabok azonban végzetesek az állatok számára, kilyukasztják a gyomrukat, megtelítik, így élelem már nem fé bele, és egyszerűen éhen halnak.

Döbbenetes, hogy a mindentől távol hulló, sarkvidéki hóban műanyagot mutattak ki. Ha elgondoljuk, hányszor egy liter hó van ott, annyiszor 10 ezer mikroműanyag-részecskét is hozzáképzelhetünk a mennyiséghez. Ha magunkra odafigyelünk, a Föld és az élővilág miért nem érdemli meg?

A Kelimutu-hegység színváltó tavai

Földünk tele van káprázatos szépségű helyekkel, óvjuk meg! Ezek a tavak vulkáni működés hatására változtatják a színüket.

Ezt is szeretjük