Eddig ismeretlen faj maradványait azonosították: milyen állat volt a pokol gémje?

Új dinoszauruszfaj-maradványokat tártak fel nemrég, az eredmény a tudósokat is meglepte.

GettyImages-188057539
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két új dinoszauruszfaj kövületeire bukkantak fosszíliavadászok az angliai Wight-szigeten, a húsevő spinosauridák 125 millió éve éltek a térségben.

Az egyik faj a Ceratosuchops inferodios nevet kapta, mivel a kutatók a pokol gémjeként írták le, vadászstílusa ugyanis hasonlíthatott a gázlómadáréra. Homlokán kicsiny szarvak és koponyadudorok voltak. A másikat Riparovenator milnerae-nak nevezték el a közelmúltban elhunyt Angela Milner paleontológus tiszteletére.

Új dinoszauruszokat fedeztek fel

Az évek alatt feltárt mintegy ötven megkövült csont alapján a dinoszauruszok kilenc méter hosszúak lehettek, egy méter hosszú koponyával - olvasható a BBC News honlapján.

A Ceratosuchops inferodios, azaz a pokol gémje.
A Ceratosuchops inferodios, azaz a pokol gémje.

A fosszíliavadászok a két koponya egyes részeit találták meg, majd a Wight-szigeti dinoszauruszmúzeum paleontológusai tárták fel a farok egy nagy részét.

Legutóbb 1983-ban egy Surrey grófságban lévő bányában találtak spinosauridacsontvázat, amely egy baryonyx dinoszauruszé volt.

- Azt találtuk, hogy ezen koponyák különböznek nemcsak a baryonyx koponyájától, de egymástól is, ami azt jelzi, hogy a korábban véltnél jóval sokszínűbb volt a mai Egyesült Királyság területén élt spinosauridák családja - mondta Chris Barker, a Southamptoni Egyetem PhD-hallgatója, aki részt vett a leletek azonosításában.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Évtizedek óta tudatában voltunk annak, hogy Wight szigetén egy baryonyxszerű dinoszaurusz felfedezésre vár, de két ilyen állat maradványainak felfedezése egymás után nagy meglepetés volt - hangsúlyozta Darren Naish, a brit theropoda dinoszauruszok szakembere.

A kutatók, akik a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket, azt feltételezik, hogy a spinosauridák először Európában jelentek meg, mielőtt átterjedtek volna Ázsiára és Dél-Amerikára.

Megtalálták az első magyarországi dinoszaurusztojásokat 

Az azonosított tojásmaradvány nemcsak az első magyar fosszilis dinótojás, hanem az ilyen típusú tojáshéjakat képviselő első tojás egész Európában, sőt a világon is.

(Cikken belüli kép forrása: Dan Folkes / Wikimedia CC0 1.0, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük