200 millió évvel ezelőtt élt dinoszaurusz agyát rekonstruálták - Meglepő felfedezést tettek
Egy új vizsgálat során még többet megtudhattak a kutatók az ősállatok életmódjáról.

dinoszaurusz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Digitálisan rekonstruálták egy késő triász kori dinoszaurusz agyát a Bristoli Egyetem kutatói, meglepő felfedezésekre jutva az állat étrendjét és mozgását illetően.

A szakemberek fejlett képalkotó és háromdimenziós modellezőtechnikákat alkalmazva rekonstruálták egy Thecodontosaurus agyát - adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió.

Az 1800-as évek óta vizsgálják őket

A növényevő sauropodomorpha dinoszauruszok közé tartozó Thecodontosaurus, amelynek neve gyökeres fogú gyíkot jelent, a mai Anglia területén élt mintegy 205 millió évvel ezelőtt. A kutatók az 1800-as években feltárt nagy méretű fosszíliák vizsgálatára alapozták a tanulmányukat.

A Thecodontosaurus rajza.
A Thecodontosaurus rajza.
Fotó: Wikipédia

Az állat agyának és belső fülének digitális rekonstrukciója révén a szakemberek arra jutottak, hogy a Thecodontosaurus, amely méretét tekintve akkora volt, mint egy nagy testű kutya, két lábon járt, és alkalomadtán zsákmányt is ejtett, noha fogainak alakja azt sugallja, hogy az étrendjét elsősorban növények alkották. A kutatók szerint lehetséges, hogy mindenevő életmódot folyatott. Továbbá megállapították, hogy a Thecodontosaurus képes lehetett a más állatok keltette zajok felismerésére.

Megtalálták az első magyarországi dinoszaurusztojásokat - Meglepően aprók

Az azonosított tojásmaradvány nemcsak az első magyar fosszilis dinótojás, hanem az ilyen típusú tojáshéjakat képviselő első tojás egész Európában, sőt a világon is.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük