Nem az aszteroidával kezdődött a dinoszauruszok kihalása: már előtte is tömegesen pusztultak
A legújabb kutatások során kiderült, hogy a dinoszauruszok már az aszteroida becsapódása előtt tömegesen pusztultak.

dinoszauruszok2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mielőtt a 66 millió éve becsapódott aszteroida eltüntette őket a Földről, a dinoszauruszok száma már hanyatlóban volt - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A Nature Communications című tudományos lapban bemutatott eredményeik szerint az aszteroidabecsapódás okozta hirtelen kihalás előtt már nagyjából tízmillió éve csökkenőben volt a dinoszauruszok száma.

Pusztulás már a meteor becsapódása előtt

- Átnéztük a 150-66 millió évvel ezelőtti krétakor hat legnagyobb létszámú dinoszauruszcsaládját, és azt találtuk, hogy fejlődtek, terjedtek, és nyilvánvalóan sikeresek voltak. Majd 76 millió évvel ezelőtt hirtelen visszaesés mutatkozott. Kihalási arányuk megnövekedett, egyes esetekben az új fajok megjelenésének aránya csökkent - közölte Fabien Condamine, a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósa, a Montpellier-i Evolúciós Tudományok Intézetének (ISME) kutatója.

dinoszauruszok1
Fotó: emyerson / Getty Images Hungary

A szakértők az úgynevezett bayesiánus statisztikai modellezést alkalmazva végezték számításaikat, és vették figyelembe a kutatások során felmerülő esetleges bizonytalanságokat.

- Minden tényező esetében bizonyítékot találtunk a meteor becsapódása előtti hanyatlásra - mondta Guillaume Guinot, az ISME szakértője. - Azt is megfigyeltük, hogyan működtek ezek a dinoszaurusz-ökoszisztémák, és világossá vált, hogy először a növényevő fajok kezdtek eltűnni. Ez a későbbi ökoszisztémát instabillá és összeomlásra hajlamosabbá tette - emelte ki.

Emiatt kezdtek tömegesen pusztulni a dinoszauruszok

Mike Benton, a Bristoli Egyetem kutatója szerint az elemzések alapján a dinoszauruszok csökkenésének különböző lehetséges okát tárták fel. Két fő tényező vált nyilvánvalóvá: egyrészt a növényevők eltűnése és a klíma instabillá válása emiatt. Másrészt a klíma hűvösebb lett, ami megnehezítette az életet az inkább melegebb hőmérsékletet kedvelő dinoszauruszok számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Azt is megfigyeltük, hogy a hosszú életű dinoszauruszok hajlamosabbak voltak a kihalásra, valószínűleg amiatt, hogy kevésbe voltak képesek alkalmazkodni a Föld megváltozott adottságaihoz - tette hozzá Benton.

Megtalálták az első magyarországi dinoszaurusztojásokat - Meglepően aprók

Az azonosított tojásmaradvány nemcsak az első magyar fosszilis dinótojás, hanem az ilyen típusú tojáshéjakat képviselő első tojás egész Európában, sőt a világon is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük