Nagyon veszélyes, ha erre nem gondolsz halottak napján: a katasztrófavédelem figyelmeztet

Fontos a tűz megelőzése: óvatosságra int a katasztrófavédelem a mécsesek, gyertyák miatt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Fokozott óvatosságra int a katasztrófavédelem mindenkit mindenszentek és halottak napja előtt, mivel ilyenkor sokan mécsest vagy gyertyát gyújtanak a lakásukban is. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfői közleményében azt írta, november első napjaiban évente átlagosan húsz-harminc olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses vagy koszorú okoz tüzet.

Az esetek többségében csak kisebb károk keletkeznek, de minden évben előfordul, hogy egy gyertya nagyobb lakástüzet vagy sérülést okoz. A tüzek leggyakoribb oka, hogy a lakásban égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek más helyiségekre is. Fontos tűzálló anyagból készült alátétet használni, így megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa környezetét.

A meggyújtott gyertyát soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, olyan stabil helyre kell tenni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig el kell távolítani a gyúlékony anyagokat - írta a szóvivő. Felidézte: tavaly egy budapesti idősotthont kellett november elsején kiüríteni, mert egy tévére tett gyertya leégett, meggyújtotta a készüléket, melyről aztán a tűz átterjedt az egész szobára, és heten megsérültek.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy, akik jelmezbe bújnak Halloween idején, legyenek különösen körültekintőek a gyertyákkal feldíszített lakásban, hiszen a legtöbb jelmez könnyen éghető anyagból készül. A töklámpásnak is megfelelő helyet kell választani, és olyan mécsest kell belerakni, mely szeles időben is biztonságosan ég.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Hozzátette: a temetőkben nemcsak a felgyülemlett avar, hanem az elszáradt növények és a művirágok is könnyen lángra kaphatnak. Ajánlott a sírhely közvetlen környezetét megtisztítani a száraz avartól, az elszáradt virágoktól és koszorúktól. A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg, és a mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, ne tudjon felborulni, a tartóban égő mécsest pedig távozáskor oltsuk el - javasolta a katasztrófavédelem szóvivője.

Nézd meg ezt is - Ilyen volt egy éve a mindenszentek ünnepe

Mindenszentek ünnepét november elsején, halottak napját pedig november másodikán tartja a keresztény világ. 2017-ben is meleg fénybe borultak az ország temetői: nézd meg gyönyörű fotókon!

Meleg fénybe borultak az ország temetői: gyönyörű fotókon az emlékezés jelei

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük