Mikor törlik el az óraátállítást? Most vasárnap még vissza kell tekerned mutatót
Szinte hihetetlen, de elérkeztünk a 2018-as téli óraátállításhoz. Ennek apropóján összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az eseményről.

ora 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha netán kiment a fejedből, el ne felejtsd, hogy október 28-án, vasárnap hajnalban ismét óraátállítás, azaz hajnali 3 óráról hajnali 2 órára kell visszaállítani az időmérőket, így plusz egy órát nyerünk a pihe-puha takaró alatt.

Dióhéjban az óraátállítás lényege, hogy évente kétszer, október és március utolsó vasárnapján eltekerjük a kismutatót: nyári időszámítás kezdetén szombatról vasárnapra virradó éjjel előre, azaz hajnali 2-ről 3-ra, így egy órával kevesebb időnk jut az alvásra. Míg téli időszámításkor éppen ellenkezőleg.

Bár az óraátállítás eltörlése évek óta porondon van, sőt nem is olyan régen úgy volt, hogy akár már 2019-ben elbúcsúzhatunk tőle, ám a legfrissebb hírek szerint ez legkorábban csupán 2021-ben valósulhat meg. Amíg lélekben ráhangolódsz a dologra, elárulunk egy-két érdekességet az óraátállításról, melyekről mostanáig talán nem hallottál.

Gyerekes tréfa vagy komoly dolog? 

A történészek között manapság is gyakori vitatéma, hogy vajon mi lehetett Benjamin Franklin valódi szándéka, amikor első ízben felvetette az óraátállítás gondolatát: a Journal de Paris 1784-es számában ugyanis megjelent egy szatirikus esszé, melyben a híres feltaláló lehetséges megoldásokat keres a világításon történő spórolásra.

Sokak szerint azonban Franklin irománya inkább kigúnyolása a franciák lustaságának, mintsem komolyan vehető értekezés. Hogy kik, és pontosan mikor vezették be elsőként az óraátállítást, korábbi cikkünkből megtudhatod.

Egy rovargyűjtő esete az óraátállítással

Ha láttad már az Atlantisz - Az elveszett birodalom című Disney-rajzfilmet, ismerős lehet Milo Thatch karaktere, aki hiába próbálta meggyőzni a muzeológusokat atlantiszi expedíciójának támogatásáról. Hasonló elutasításban volt része 1895-ben egy új-zélandi rovartudósnak, miután kollégái felesleges és teljességgel képtelen ötletnek titulálták az óraátállítás gondolatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alapötlet természetesen az állatok megfigyeléséhez kapcsolódott, emberünk pedig részletesen kifejtette, ha létezne nyári és téli időszámítás, akkor minden gond nélkül kisakkozhatná, melyik időpont számára a legmegfelelőbb egy jó kis rovarleshez.

Nyáron a bűnözők is visszavonulót fújnak

A U.S Law Enforcement Assistance Administration korábbi tanulmánya szerint az Amerikai Egyesült Államok csaknem egész területén jelentősen kevesebb erőszakos bűncselekmény történik a nyári időszámítás során az év többi időszakához képest. Régebbi adatok 10-13%-os csökkenésről szólnak, míg egy 2015-ös kutatásban ez az arány 27 százalék. Az ok elég egyszerű: a sötétség feltételei kedvezőbbek a bűncselekménynek elkövetéséhez.

A édességgyártókat sem hagyta hidegen a dolog

Az édességgyártóknak is meggyűlt a bajuk a törvényhozókkal, mivel az óraátállítás időpontja október utolsó vasárnapján, vagyis közvetlenül halloween éjszakája előtt volt esedékes, ami pedig érzékenyen érintette a tulajdonosokat. Hogy rávegyék a szenátus tagjait az óraátállítás időpontjának novemberi kitolására, volt, aki a megvesztegetés reményében egy-egy cukorkát csempészett a székükre.

Nézd meg ezt is - 10 hétköznapi dolog, amit másnak látunk, mint ahogy valójában kinéz

Kihirdették a Nikon 2018-as mikrofotó-pályázatának győzteseit. A Small World című versenyen, amit 1974 óta minden évben megrendeznek, egy magyar jelentkező munkája is bekerült a legjobb tíz kép közé. Dr. Pintér Csaba, a Pannon Egyetem nyugalmazott adjunktusának virágporos bibéket ábrázoló felvétele idén a 10. helyezést érte el, ugyanúgy, ahogy tavaly az Ormányosalkatúak című képe is.

Képek: Pixabay

Ezt is szeretjük