Túlórázol? Perelhetsz!
Hasznos tippek, ha kihasználnak
Számos munkáltató nem tartja be a Munka Törvénykönyvében foglaltakat. Ha gyakran túlórázol, ideje lépned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos, nem egy cég létezik ma Magyarországon, amelyik nem, vagy nem egészen tartja be a Munka Törvénykönyvében leírtakat. Ki a fizetésekkel és a bejelentésekkel csal, kinek pedig a szabadságok, a túlóra és a hétvégi munka terén van némi vaj a füle mögött.

Na persze ezen a munkáltatók önszántukból aligha változtatnak, egy-egy szigorúbb rendelet hatályba lépése, vagy egy-két öntudatosabb alkalmazott fellépése azonban javíthat a helyzeten.

Ha úgy érzed, a te jogaid is sérülnek a munkahelyeden, akkor ne hagyd magad! Mielőtt azonban kiállnál a jogaidért, érdemes tisztában lenned a lehetőségeiddel. Ha felkészülten vonod kérdőre a főnöködet, sokkal többet érhetsz el. Hogy mindezt hogyan tedd? Segítünk!

Az írásbeli felszólítástól a kártérítésig

Ha a munkaügyi szabályokat a munkáltató nem tartja be, úgy két dolgot tehetsz: írásban felszólíthatod a munkáltatódat a törvények betartására, ellenkező esetben saját, rendkívüli felmondásodat helyezheted kilátásba - a rendes felmondás ebben az esetben nem jó, mert akkor téged semmi sem illet meg, a munkáltató pedig csak örül majd, hogy ingyen megszabadul a "problémás" munkavállalótól.
Abban az esetben, ha a munkáltatód az írásbeli felszólításra nem reagál, akkor a Munkaügyi Felügyelőséget is értesítheted a jogsértő magatartásról – ezzel elérheted, hogy a munkáltatód a munkaügyi bírság hatására esetleg "megjavul".
Ezzel kapcsolatban azonban tudnod kell, hogy ha a munkáltató megtudja, hogy te tetted a bejelentést, akkor esetleg felmondhat neked, amely felmondás azonban valószínűleg jogszerűtlen lesz, és amelynek hatására akár kártérítést is kaphatsz.

Ám ha a háta mögött történő bejelentéshez nincs kedved, akkor is van lehetőséged tenni valamit: például rendkívüli felmondással élhetsz, és kártérítést követelhetsz a Munkaügyi Bíróságon. Előfordulhat azonban, hogy a munkáltató "megelőz", és ő mond fel.
Ilyen esetben az ő felmondása nagy valószínűséggel szintén jogszerűtlen lesz, és te ismételten abba a helyzetbe kerülsz, hogy kártérítést kérhetsz a Munkaügyi Bíróságon. Ha nem gond a munkahelyed elvesztése, akkor jobban teszed, ha ezt az utat választod, hiszen az ilyen munkahelyért egyébként sem kár.

Jó, ha tudod!
Ha úgy érzed, a főnököd nem tartja be a Munka Törvénykönyve által előírtakat, és ezzel sérti a jogaidat, akkor keresd fel a Munkaügyi Felügyelőség illetékes hivatalát! A hivatalok elérhetőségét itt találod. »

A munkaszüneti nap az munkaszüneti nap!

Hogy tudd, a munkaadód betartja-e a törvényt, tisztában kell lenned az alapvető fogalmakkal. Rendes munkaidő például az az időtartam, amikor a munkarendedből adódóan munkát kell végezned, és erről előre tudsz. Ha más napon vagy több órát kell dolgoznod, mint ami a munkarendedből adódik, az rendkívüli munkavégzésnek minősül.

Ez csak különösen indokolt esetben rendelhető el, és a napi 12 órát ekkor sem haladhatja meg. Rendkívüli munkavégzést terhes vagy 1 év alatti gyermeket nevelő nő, vagy gyermekét egyedül nevelő férfi esetén viszont nem lehet elrendelni, 1-4 év közötti gyermekét egyedül nevelő személy esetén pedig csak az ő hozzájárulásával lehet rendkívüli munkavégzést elrendelni.
Munkaszüneti napokon - néhány kivétellel - senki sem kötelezhető munkavégzésre. A munkaszüneti napok: január 1., március 15., húsvét hétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26. Ez alól csak néhány kivétel van, például működnie kell a távhő- és egyéb közszolgáltatásoknak, a kórházaknak, rendőrségnek. Nem működhetnek azonban a bevásárlóközpontok, üzletek, egyéb munkáltatók.

Túlóráért pótlékot

A vasárnap védelme a törvény szerint gyenge, a bevásárlóközpontok és üzletek dolgozói, idénymunkások, többműszakos munkarendben dolgozók, készenléti jellegű munkakörben lévők vasárnap is kötelesek dolgozni akár rendes munkaidőben, akár rendkívüli munkavégzés keretében. A napi munkaidőkereten felül végzett munka – túlóra - esetén a pótlék mértéke 50%.

A munkarend szerinti pihenőnapon végzett rendkívüli munkavégzés pótléka 100%, ha másik pihenőnapot kapsz helyette, akkor a pótlék mértéke 50%.
A törvényeink megengedőek, a Munkaügyi Felügyeletek általi állami ellenőrzésük pedig még inkább, a problémák megoldása az állami hatóságoktól nem várható. Hathatós védelem csak a Munkaügyi Bíróságoktól várható, a törvények betartását pedig szinte kizárólag csak egy munkaügyi perben elért kártérítéstől várhatod, mert a munkáltató esetleg megrettenhet az újabb perektől.

Ha azonban nem csinálsz semmit, csak csendben eloldalogsz a jogaidat sárba taposó munkáltatótól, akkor bizony nem változik semmi, és csak egy ugyanolyan jogtipró munkáltatónál tudsz majd elhelyezkedni...

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin májusi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Kényszerbetegségek
Gömbölyded veszélyek
Éltető joghurtok, kefirek
Kevés kalória, nagy élvezet

Olvass bele a májusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. május »
Ezt is szeretjük