Nagy méretű tornádóról készült felvétel Magyarországon: itt látták
Nemcsak tornádót, hanem porördögöt is láttak Debrecen mellett.

tornádó debrecen
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár nagyon ritka, Magyarországon is kialakulhat tuba vagy tornádó, előbbi sokkal gyakrabban előfordul. A 2021-es évben 26 tubát és 6 tornádót sikerült megfigyelni az országban, idén pedig május első napján volt először megfigyelhető ez az időjárási jelenség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint nem mezociklonális, vagyis nem szupercellákhoz köthető tornádó söpört végig Debrecen mellett vasárnap, ahol a zápor mellett örvényesség is kialakult, ez pedig létrehozta a nem hétköznapi jelenséget.

Ilyen volt a Debrecen mellett kialakult tornádó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint nem ez volt a legkedvezőbb időjárási helyzet kialakulásukhoz, legtöbbször hidegcsepp jelenlétében alakulhatnak ki, ekkor ugyanis a több magassági szinten jelen lévő örvényesség támogatja képződésüket. Emellett általánosságban elmondható, hogy az ilyen képződmények egy tartós talajközeli összeáramlás mentén keletkezhetnek.

Az Időkép beszámolója szerint vasárnap egy porördögöt is megfigyeltek Debrecen mellett, ami abban különbözik a tornádótól, hogy ez a felszínről indul, és rendszerint csak a szűk környezetében kavarja fel a port, leveleket, homokot. Ha meleg az idő, és nem gyülekeznek felette felhők, akkor teljesen ártalmatlan.

A jövőben Magyarországon is lehetnek pusztító tornádók

Az éghajlatváltozás hatásai egyre erősebben érezhetők, a szélsőséges időjárás pedig Magyarországot sem kíméli majd a közeljövőben.

(Borítókép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat / Facebook)

Ezt is szeretjük