Lehetetlen megmaradni a szélben: képeken a világ egyik legszelesebb helye
Hatalmas erősségű szeleket mérnek az amerikai Mount Washington állomáson.

Mount Washington
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egyesült Államok északnyugati csücskében, New Hampshire államban található Mount Washington, a szélsőségesen zord időjárási körülményeiről és rekorderősségű szeleiről híres megfigyelési állomás.

Az Atlanti-óceánnal kisrészt szomszédos államban számos gyönyörű táj, erdőség és fennsík található, az itt húzódó Appalache-hegység része a White Mountains, melynek szikláin alakították ki a Mount Washington állomást, 1916 méter magasságban.

Rekordszelek az állomáson

A központ szélsőséges időjárási körülmények mérésére alkalmas, itt rögzítették 1934-ben a világ egyik legnagyobb szélerősségét, 371 kilométer/órát, a rekordot csak 1996-ban döntötte meg egy, az ausztrál Barrow-szigeten rögzített, 408 kilométer/órás szél, mely az Olivia-ciklon miatt alakult ki.

A Mount Washington-i szél erőssége ennek ellenére máig a világelső azon légmozgások között, melyek nem tornádóhoz vagy trópusi ciklonokhoz köthetők.

Szélsőséges időjárás

Noha azóta csúcsot nem döntött a szél, az állomás időjárása manapság is zord, vihar esetén nem ritkák a 160-180 kilométer/órás széllökések sem. Az alpesi vagy tundrai klímájú területre több irányból érkeznek a viharhullámok, így a hurrikán erejű széllökések évente átlagosan 110 napon figyelhetők meg.

Az időjárás-elemzők jóvoltából a brutális szélről időnként egy-egy videó is nyilvánosságra kerül. A lenti felvétel épp 175 kilométer per órás szelet mutat meg.

Az állomáson egyébként már 1870 óta végeznek meteorológiai megfigyeléseket, melyeket ekkor a US Signal Service, később utódja, a National Weather Service vezetett.

A hőmérsékletben is több alkalommal mértek szélsőségesen alacsony értékeket, 1885-ben például -46 °C-ot, de egyes jegyzetek szerint -51 °C is volt már a területen. Évente egyébként átlagosan 13 napon fordul elő -18 °C alatti hőmérséklet november és április között, a téli évszakban pedig legfeljebb 15 napig van fagypont feletti hőmérséklet. A melegrekord itt 22 °C volt 2003 júniusában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Turisták a hegységben

A White Mountains környékét nemcsak meteorológiai megfigyelésekben részt vevők látogatják, de a turisták is kedvelik. A dermesztően fagyos időszak elmúltával az Appalache-ösvény bejárásával vagy kisvonattal is megközelíthető a hegység. A különböző időszakokban vitorlázó repülők, siklóernyők, síelők lepik el a hegységet, de kerékpáros és futóversenyeket is rendeznek az utakon.

A megfigyelőközpont télen zárva van a nyilvánosság előtt, csak vészhelyzet esetén nyitják ki azt. Charles Brooks újságíró 1940-es cikkében a világ legrosszabb időjárásának helyeként nevezte meg az állomást, ennek nyomán a központ máig előszeretettel így definiálja magát, a szlogen pedig csakhamar ismertté tette a vidéket is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük