Egy falu, ahol nem ajánlott teherbe esni: nem véletlenül intenek tőle
Villa Las Estrellas egy chilei falu, ami már az Antarktisz része, ezért csak keveseknek ajánlott odaköltözni.

Antarktisz-Villa-Las-Estrellas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Villa Las Estrellas nem egy átlagos chilei falu. A településen nagyon különös élet zajlik, hiszen területe már az Antarktiszon van, így elsődlegesen kutatóállomásként működik. Főként tudósok, valamint a légierő pilótái és családjai lakják, nyáron körülbelül 150-en, télen nagyjából 80-an.

A kis falu a György király-szigeten található, ami a Déli-Shetland-szigetek része. A szigetcsoporton egyébként 16 különböző megfigyelőállomás működik, de ebből csupán kettő az igazi, részben civilek által lakott település: az argentin Esperanza Base és Villa Las Estrellas.

Az antarktiszi falu

A Villa Las Estrellas-i közösség 14, egyenként 90 négyzetméter alapterületű házban él. A településen alapvető intézmények, így posta is működik, a küldeményeket légi úton szállítják a településre Punta Arenas-ból, a legdélebbi chilei városból, de óvodát, nyolcosztályos általános iskolát és könyvtárat is nyitottak a légierő hozzátartozói számára.

Posta Villas Las Estrellas-ban.
Posta Villas Las Estrellas-ban.

Noha a légierő kórházában egy orvos, ápoló, továbbá röntgen, laboratórium, műtő, sterilizáló, valamint fogászat és gyógyszertár is működik, jobbára sebészeti sürgősségi esetek kezelésére alkalmas. Így a civilizációtól rendkívüli módon elszigetelt településre csak bizonyos, szigorú feltételekkel ajánlott odaköltözni.

Gyerekek vakbél nélkül

Amellett, hogy nem ajánlott itt teherbe esni, minden lakónak, különösen a gyerekeknek el kell távolítani a vakbelét, mielőtt a faluba kerülnek, hiszen az egészségügyi ellátás korlátozott, komplikáció fellépése esetén a legközelebbi kórházba kellene szállítani a beteget, ami több mint ezer kilométerre van. Borús idő esetén pedig még az is előfordulhat, hogy akár napokig sem tud felszállni a repülőgép. A kockázatok miatt azt sem javasolják, hogy kismama éljen a településen.

A cikk az ajánló után folytatódik

A településen élők száma nyáron csaknem megduplázódik, a hozzátartozók és a turisták is szívesen keresik fel a világvégi helyet. A faluban korlátozottak a kikapcsolódási lehetőségek, de egy kis hostel működik, ami alkalmas akár húsz vendég befogadására is.

Kápolna és edzőterem is van

Egy rádió és két televíziócsatorna fogható a faluban, ami nemcsak szórakozást jelent, de információkat biztosít a lakók számára. Korlátozott vezetékes telefonhálózat, valamint néhány, internetelérést is biztosító számítógép is található az iskolában.

Az ajándékboltban helyi nők dolgoznak, de kápolna, bank és edzőterem is van, utóbbiban folyik a legélénkebb közösségi élet, hiszen sportolási lehetőséget biztosít a tenisz, a kosárlabda, a röplabda és a kispályás foci kedvelőinek. Időnként kulturális és szórakoztató programokat is szerveznek.

Santa María Reina de la Paz - Mária, Béke királynője - kápolna.
Santa María Reina de la Paz - Mária, Béke királynője - kápolna.

Villa Las Estrellas a sarkkör poláris régiójához tartozik, itt azonban a tenger némiképp enyhébb telet és hideg nyarat garantál a lakók számára, ebben különbözik az olyan, sarkköri klímájú területektől, mint például Szibéria egyes részei. Bár a helyiek elmondása szerint azért itt is előfordul, hogy a téli időjárás miatt hetekig nem tudják elhagyni a lakók házaikat. A napsütéses órák száma nagyon alacsony, az évi átlaghőmérséklet -2,3 °C.

A pingvinek, melyeket az emberek itt sosem vadásztak, félelem nélkül járnak a házak között, kicsit azt az érzést keltve, mintha egy egészen más bolygóra csöppent volna a látogató. Noha a színek és a napfény hiányzik a mindennapokból, a helyiek úgy vélik, hogy az elszigeteltség miatt a lakók között különösen szoros kapcsolat alakulhatott ki, nem csoda, hogy többen már hosszú évek óta itt élnek a faluban.

Ezt is szeretjük