Meglepő, amit a tudósok találtak a gízai nagy piramisban: több ezer évig rejtve maradt

A modern technika segítségével eddig még nem látott részét tárták fel a gízai nagy piramisnak.

Titkos folyosó a gízai nagy piramisban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gízai nagy piramis az ókori világ hét csodájának egyike, és a 4500 éves építmény még mindig lenyűgöző állapotban van. Úgy tűnik, ősöreg falai a mai napig tartogatnak újdonságokat. 

A kutatók nemrég egy rejtett folyosót fedeztek fel a piramisban, és ezt az átjárót vélhetően már évezredek óta nem látta senki. A kőfolyosóról szóló hírt a Nature Communications lapon tették közzé 2023. március elején.

Titkos folyosó a gízai nagy piramisban

2016 és 2019 között nukleáris emulziós fóliákat helyeztek a piramis belsejében a falazatok több pontjára, amiket néhány havonta cseréltek is, hogy biztos képet adhassanak a piramis rejtett járatairól. Muográfia segítségével müonokat, szubatomi részecskéket tudtak elemezni a kőbe való áthatolásuk szerint. Ahol ezek a részecskék nem szívódtak fel teljesen, az azt jelentette, hogy üres tér található a kőfal mögött. 

Ezt a nyomot a csapat radarral és ultrahanggal vizsgálta tovább, végül egy nagyjából fél centiméter átmérőjű endoszkópot vezettek be a kövek illesztésénél. A szerkezet kamerafelvételén pedig egy boltíves mennyezetű kőfolyosó tárult fel, amit már évezredek óta nem láthatott senki.

- Folytatjuk a szkennelést, hogy meglássuk, mit találhatunk meg esetleg alatta, vagy a folyosó végén - mondta Mostafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője. Ez a befejezetlen folyosó szerinte arra szolgálhatott, hogy a piramis súlyát az átjárók és a szabad terek között elosszák.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A gízai piramis egyébként a nagy hatalmú Hufu királyának és királynőjének, Henutszennek a nyughelye. Még mindig sok a felfedeznivaló ebben a hatalmas, közel 147 méter magas sírban. Zahi Hawass egyiptomi régész szerint valami fontos lapulhat a folyosó alatt, de erről csak a további vizsgálatok után lehet megbizonyosodni. 

Olvass tovább: furcsa dolgot fedeztek fel ókori egyiptomi nők derekán

Egy nemrég publikált kutatásból kiderült, hogy az egyiptomi nők nagy jelentőséget tulajdonítottak a tetoválásaiknak, védelmező funkciót is betölthettek.

Furcsa dolgot fedeztek fel ókori egyiptomi nők derekán: úgy tartották, védelmet nyújt a szülés közben

Egy nemrég publikált kutatásból kiderült, hogy az egyiptomi nők nagy jelentőséget tulajdonítottak a tetoválásaiknak, védelmező funkciót is betölthettek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük