Olyasmit ábrázol a 4600 éves egyiptomi festmény, amit eddig senki sem vett észre

Érdekes dolog derült ki az ókori egyiptomi művészet egyik remekművének tartott festményről.

toll

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kihalt ludat ábrázol az ókori egyiptomi művészet egyik remekművének tartott festmény - állapította meg egy új tanulmányban az ausztráliai Queenslandi Egyetem egy kutatója.

Anthony Romilio a 4600 éves festményt vizsgálva jött rá, hogy a képen látható ludak már kihaltak. Mint felidézte, a furcsa, de gyönyörű madár különbözött a modern vörösnyakú lúdtól - Branta ruficollis -, testén, fején, mellén, szárnyain és lábain határozott, merész színek és minták voltak - írja a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál.

Az egyiptomi Mona Lisa

A Meidúmi ludak néven ismert festményt 19. századi felfedezése óta csodálják, és az egyiptomi Mona Lisaként hivatkoznak rá. Mindeddig azonban senki sem fedezte fel, hogy a képen egy kihalt lúdféle látható - mondta el a kutató.

egyiptomi-festmeny
Fotó: C.K. Wilkinson

A Meidúmban eltemetett Nofermaat egyiptomi herceg felesége, Itet kápolnájában találták meg a Meidúmi ludak néven ismert képet, amely ma a kairói Egyiptomi Múzeumban található. A képen hat lúd látható, három jobbra, három balra néz. A három lúd valójában sok ludat jelképez, mivel az egyiptomi írásban a három a többes szám jele.

A kutató szerint a művészi szabadság is magyarázhatja a ludak különleges tollazatát, amely teljesen más, mint a modern libáké, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a régészeti helyszínen talált egyéb alkotások állatábrázolásai, a madarak és emlősök képei is tökéletesen pontosak voltak.

Romilio azt is elmondta, hogy a modern vörösnyakú ludak csontjait nem találták meg egyetlen egyiptomi régészeti feltáráson sem. Viszont érdekes, hogy egy hasonló madár csontjait Krétán megtalálták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Zoológiai szempontból az egyiptomi műalkotás az egyetlen dokumentuma ennek a jellegzetes tollazatú lúdnak, amely ma már világszerte kihaltnak tűnik - magyarázta a tudós. Romilio rámutatott, hogy kihalt állatokat korábban is azonosítottak már ősi műalkotásokból, de nem lehetett minden faj létezését tudományosan megerősíteni.

Értékes emlék a ma ismeretlen állatokról

A kutató a Tobias-kritériumok alapján próbálta azonosítani a ludat. Mint mondta, ez hatásos módszer fajok meghatározására, a madár legfontosabb jellemzőinek kvantitatív mérését alkalmazza. Romilio emlékeztetett rá, hogy Egyiptom nem mindig volt túlnyomórészt sivatagos terület, gazdag élővilága volt, és sok olyan faj élt ott, amely mára kihalt. - A művészet kulturális betekintést nyújt ebbe a világba, és értékes, grafikus lenyomattal szolgál a ma ismeretlen állatokról - mondta.

- Ezek közé tartozik a modern szarvasmarhák elődje, az őstulok - Bos primigenius -, valamint a gazella, a nyársas antilop, az antilop és a szamár korábban ismeretlen fajtái. - Ezek az ősi állatábrázolások segítenek abban, hogy megismerjük a több ezer évvel ezelőtti biodiverzitást - tette hozzá. Romilio tanulmánya a Journal of Archaeological Science: Reports kiadásában jelent meg.

Kiemelt kép: Getty Images

Csak kevesen veszik észre, mit rejtett el festményein Da Vinci, Van Gogh és Caravaggio

Elnézve a legnagyobb festőművészek lebilincselő alkotásait, az ember rácsodálkozik tehetségükre, zsenialitásukra. Azonban van, ami még a leglelkesebb laikusok számára sem tűnik szembe sokadik látásra sem.

Ezt is szeretjük