Valami más is rejtőzik az egyiptomi Niuszerré kőtemploma alatt: igazi régészeti szenzáció
Egy 4500 éves, elveszett naptemplom került elő a másik építmény alól.

naptemplom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyiptom elveszett naptemplomainak egyikét fedezhették fel a régészek Kairótól mintegy 15 kilométerre délre, a páratlan leletre Abu Gorabban bukkantak egy másik templom alatt - közölte Massimiliano Nuzzolo, a régészeti misszió társigazgatója a CNN hírtelevízióval.

1898-ban a térségben dolgozó régészek fedezték fel Niuszerré - vagy Neuszerré Ini - az ókori egyiptomi V. dinasztia hatodik uralkodójának naptemplomát. Niuszerré 24-35 évig uralkodhatott az i. e. 25. században. A mostani feltárásokon talált leletek arról tanúskodnak, hogy Niuszerré naptemploma egy másik naptemplom maradványira épült.

- A 19. századi régészek ennek az agyagtéglából készült épületnek csak egy nagyon kicsi részét tárták fel Niuszerré kőtemploma alatt, és arra a következtetésre jutottak, hogy az a kőtemplom egy korábbi építési szakaszának a részét képezi - magyarázta Nuzzolo, a Lengyel Tudományos Akadémia Mediterrán és Keleti Kultúrák Intézetének egyiptológusa. - A mi feltársunk bizonyítja, hogy ez egy teljesen más épület volt, amelyet Niuszerré előtt húztak fel - tette hozzá.

A régészek találtak egyebek között Niuszerré előtti uralkodók nevével ellátott pecséteket, két mészkő oszlop alapjait, amelyek a bejárati oszlopcsarnok részét képezték, valamint tucatnyi érintetlen söröskancsót. Az eredeti templomot teljes egészében agyagtéglából építették. A söröskancsók egy részét olyan sárral töltötték meg, amelyet egykoron kizárólag vallási szertartásokhoz használtak. Az agyagedények az i. e. 25. század közepén készültek a régészek szerint, egy vagy két generációval Niuszerré kora előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Méreteiben az agyagból készült emlékmű hatalmas lehetett, de Niuszerré rituálisan megsemmisítette, hogy saját naptemplomát felépítse - mondta Nuzzolo. Ezeket a templomokat Rá napisten kultuszának szentelték. Történelmi források szerint hat naptemplom épült a fáraók korában, de csak kettőt tártak fel eddig. Ezen forrásokból tudjuk, hogy valamennyi naptemplomot Abu Gorab térségében építették - mondta az egyiptológus.

Fotók: Getty Images

8 semmihez sem fogható történelmi kincs, amit furcsa módon találtak meg

A világ rengeteg régészeti és művészeti értéket a véletlennek köszönhet.

Ezt is szeretjük