Furcsa dolgot fedeztek fel ókori egyiptomi nők derekán: úgy tartották, védelmet nyújt a szülés közben

Egy nemrég publikált kutatásból kiderült, hogy az egyiptomi nők nagy jelentőséget tulajdonítottak a tetoválásaiknak, védelmező funkciót is betölthettek.

GettyImages-463914413
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Felső-Egyiptomban található Deir el-Medina különbözik a sztereotip ókori egyiptomi régészeti lelőhelyektől. Nem egyetlen fáraó vagy isten tiszteletére építették, és nem állít emléket egyetlen nagy katonai győzelemnek sem. A közeli Királyok Völgyét építő munkások és kézművesek otthona volt. 

Mint ilyen, ritkán adódó esélyt nyújt arra, hogy betekintést lehessen nyerni, milyen volt a hétköznapi emberek élete évezredekkel ezelőtt. Az ásatások során kiderült, hogyan éltek és hogyan haltak ezek az ókori munkások.

Tetoválást viseltek a derekukon az ókori egyiptomi nők

- A szülés egyértelműen kockázatosnak számított akkoriban, beleértve a terhesség előtti és utáni időszakot is - nyilatkozta Anne Austin, a 2022 októberében publikált tanulmány szerzője. Az emberiség történelmének nagy részében a szülés volt az egyik legveszélyesebb dolog, amit egy ember átélhetett, és minden huszadik ember életét vesztette közben.

GettyImages-1362928176

Egy jóval az antibiotikumok előtti korszakban a nők bármit hajlandóak voltak kipróbálni, ami megvédhette őket ebben a kiszolgáltatott helyzetben, legyen az népi gyógymód, ima vagy varázsige.

- A legújabb felfedezések szerint mumifikált maradványokon látható tetoválások egy része az anyák, a gyermekek és a szülés védelmével kapcsolatos szimbólumokhoz és istenekhez köthetők - magyarázta Anne Austin. - Tehát az egyik lehetséges magyarázat az az, hogy ezek a tetoválások védelemként szolgálhattak a szülés előtt, alatt vagy után.

A régészek észrevették, hogy széles, szimmetrikus minták díszítik a mumifikálódott nők testét, isteneket és különböző szimbólumokat ábrázolnak, amik a hiedelem szerint megvédik viselőjét a szülés veszélyeitől - néhány közülük közvetlenül a fenék fölött helyezkedett el, de akadtak olyanok is, amik a comb belső részén voltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetesen bármennyire is modern jelenségnek tekinthetjük a tetoválást, az igazság az, hogy a történelem során mindig is előszeretettel díszítették testüket az emberek. A felfedezés érdekessége nem abban rejlik, hogy az ókori egyiptomiaknak voltak ilyen tetoválásai, hanem az, hogy eddig csak nagyon kevés bizonyítékot találtak róluk.

- Csak nagyon korlátozott bizonyítékunk van a tetoválásokról a fáraói Egyiptomban, ezért régebben azt hittük, hogy nem voltak gyakoriak, de még csak most kezdődött el a tetoválások igazi kutatása - magyarázta Anne Austin - Minél több esetet találok, annál inkább megdöbbent, hogy történelmi feljegyzéseink mennyire részrehajlóak abban, ahogy a mindennapi életről beszámoltak - tette hozzá. A nőkre nemcsak szexuális partnerként, hanem anyaként, életadóként is tekintettek, akik egyfajta védelmező amulettet hordhattak a testükön. 

- Ez a falu az ókori Egyiptom egyik legjobban dokumentált helyszíne, de a szövegek soha nem említik a tetoválásokat annak ellenére, hogy feltételezhetően itt jóval többen varrattak a bőrükre, mint az ország más területein. 

Luxorban talált női múmián lévő tetoválás.
Luxorban talált női múmián lévő tetoválás.

Ez teszi a tetovált múmiák felfedezését kettős kinyilatkoztatássá. A tanulmányban valami egészen egyedire bukkantak: egy olyan gyakorlatra, amelynek létezéséről alig tudtak, egy olyan népesség körében, amelyről a történelmi feljegyzésekben csak ritkán esik szó. A kutatás vezetője reméli, hogy még több régészeti feltáráson találnak tetovált múmiákat, amik átfogóbb képet adhatnak arról, hogy mi zajlott Deir el-Medina városában. 

Kvíz az ókori Egyiptom híres női uralkodóiról

Történelmi kvízünkben tesztelheted tudásodat az ókori Egyiptomról.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Profimedia, borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük