Ekkora lehetett egy bébi Tirannoszaurusz: meglepően kicsiként bújtak ki a tojásból
Egy Tirannoszaurusz akár nyolc tonnásra is megnőhetett, de a tojásból ehhez képest egészen kicsiként bújt ki.

t-rex
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy tojásból frissen kibújt bébi Tirannoszaurusz akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya - állapították meg skót, kanadai és amerikai paleontológusok. A skóciai Edinburghi Egyetem kutatói Kanadában és az Egyesült Államokban talált ősleleteket, egy apró állkapocscsontot és egy karmot tanulmányoztak.

Háromdimenziós szkenneléssel megállapították, hogy a maradványok egy bébi Tirannoszaurusztól származnak. A szakemberek szerint ezek az első ismert ilyen típusú fosszíliák.

Mint egy közepes termetű kutya

Az eredmények azt sugallják, hogy ezek a több mint 70 millió évvel ezelőtt élt teremtmények mindössze 91 centiméteresek lehettek, amikor kibújtak a tojásból, annak ellenére, hogy akár 12,2 méter hosszúra és nyolctonnásra is megnőhettek - olvasható a BBC News honlapján.

A szakemberek becslései szerint a Tirannoszauruszok tojásai - amelyekből egyetlen maradványt sem fedeztek fel eddig - nagyjából 43 centiméter hosszúak lehettek. A három centiméteres állkapocscsont elemzésekor a kutatók a Tirannoszauruszra jellemző sajátosságokat azonosítottak, ilyen például a hangsúlyos állrész, ami azt sugallja, hogy ezek a fizikai jegyek már a tojásból kibújás előtt kialakultak.

A szakértők szerint a frissen kikelt Tirannoszauruszok nagyjából akkorák lehettek, mint egy border collie, jóval nagyobbak, mint például a Jurassic Park című filmben látható bébi raptorok. - Immár tudjuk, hogy ők lehettek a valaha volt legnagyobb ivadékok, amelyek tojásból keltek ki, és rendkívüli módon hasonlíthattak a szüleikre - mondta Greg Funston, az egyetem munkatársa.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kanadai és amerikai egyetemek kutatóinak közreműködésével készült tanulmány a Canadian Journal of Earth Sciences című folyóiratban jelent meg.

2 grammos lehetett a legapróbb ismert dinoszaurusz

Észak-Mianmarban került elő az a 99 millió évesre becsült gyantafosszília, mely megőrizte egy, a fajhoz tartozó aprócska lény fejét.

Ezt is szeretjük