A világ első várandós múmiája került elő a szarkofágból: az egyiptomi nőt sokáig férfinak hitték

Nagy meglepetés érte a múmiát vizsgáló szakértőket: várandósan balzsamozták be.

mumia-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világ egyik legizgalmasabb foglalkozása kétségkívül azoké az egyiptológusoké, akik jelen vannak a szarkofágok felnyitásakor, és bepillantást nyerhetnek a múltnak eme különleges időkapszuláiba.

Érdekes, amit a tudósok mondanak: tapasztalataik szerint a megtalált múmiák mintegy tíz százaléka nem abban a szarkofágban nyugszik, amely eredetileg az övé volt. Ennek az az oka, hogy sok sírt sírrablók törtek fel, és a testek olykor nem a megfelelő helyre kerültek vissza. Ez történhetett annak a múmiának az esetében is, melyet szarkofágja alapján sokáig férfinak hittek, valójában azonban nő volt, méghozzá egy várandós anya.

Nagy meglepetést okozott a terhes múmia

A lengyelországi, Varsói Nemzeti Múzeumban dolgozó szakértők már éppen összegezni készültek az általuk vizsgált testről gyűjtött információkat, amikor különös dolgot vettek észre. Szemügyre véve a múmiáról készült MRI-felvételeket, megláttak egy parányi talpat a múmia hasában.

kep

A váratlan fordulattól fellelkesülő szakértők a hátuk mögé dobtak minden addigi állítást a testről, és alaposabb vizsgálatnak vetették alá. Hamar kiderült, hogy az aprócska valami tényleg egy láb, mégpedig egy magzat része. A múmia tehát nemcsak hogy nő volt, és nem férfi, ahogyan azt korábban vélték, hanem egy várandós anyát balzsamoztak és pólyáltak be az ókori egyiptomiak.

- Nem kis meglepetés volt, hiszen a kutatásaink alapvetően ősi megbetegedésekről, halálokokról szóltak. Végig azt hittük, hogy egy pap testét vizsgálgatjuk. Le voltunk nyűgözve ettől a felfedezéstől - idézte fel emlékeit dr. Wojciech Ejsmond, a Warsaw Mummy Project archeológusa egy vele készült interjúban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A további vizsgálatok alapján a nő hat és fél - hét és fél hónapos terhes lehetett, és az időszámításunk szerinti 1. században érhette a halál. Lenvászonba és sűrű szövésű szövetbe burkolták, és amulettekkel temették el. Ez arra utal, hogy a nő egykor magas státuszú személy lehetett az egyiptomi társadalomban. A 3D-vizsgálat egyértelműen megmutatta, hogy hosszú, göndör haja volt, és jól láthatóak mumifikált mellei is.

Noha már korábban is előfordult, hogy olyan egyiptomi sírokat tártak fel, amelyben terhes nőket temettek el, azok nem voltak mesterségesen mumifikálva, így ezt a testet a világ első ismert várandós múmiájaként írhatták be az egyiptológia történetébe.

Az aranynyelvű múmia

Nemcsak a várandós, hanem az aranynyelvű múmia is feltűnő színfolt volt a régészeti leletek között: nem véletlenül temették el vele egykor.

Ezt is szeretjük